Cirkus ugrožava finale Dejvis kupa

Glas Srpske
Cirkus ugrožava finale Dejvis kupa

BEOGRAD - Poslije najvećeg uspjeha srpskog timskog tenisa i plasmana u finale Dejvis kupa, u Teniskom savezu Srbije već moraju da zaborave na slavlje i riješe ozbiljan problem koji im se neočekivano pojavio.

S obzirom na to da je Francuska pobijedila Argentinu u drugom polufinalu, postalo je jasno da će Srbija biti domaćin finala Dejvis kupa od 3. do 5. decembra ove godine. A odranije je poznato da će u Beogradskoj areni od 24. do 28. novembra gostovati putujuća svjetska atrakcija, najpoznatija umjetnička kolonija "Cirque de Soleol" sa predstavom "Saltimacio". Problem se javlja upravo zbog toga što prema pravilima Svjetske teniske federacije (ITF) teren na kojem će biti održan finalni meč Dejvis kupa mora da bude spreman već 29. novembra ujutru, kako bi reprezentacije mogle nesmetano da treniraju i naviknu se na podlogu. Ukoliko se TSS odluči za šljaku, to neće biti moguće završiti u tako kratkom roku, dok bi ostale podloge mogle da se montiraju. Problem se javlja što na šljaci Teniski savez Srbije želi da ugosti opasne Francuze, jer je javna tajna da je Žo Vilfred Conga jako slab na toj podlozi, a da mu ona na kojoj smo igrali protiv Češke u polufinalu, "rukorthard" tvrda podloga, najviše odgovara. Da bi se postavila šljaka, da bi ona "legla" i bila kvalitetna za tenis kakav se očekuje u finalu Dejvis kupa, potrebno je mnogo više vremena i rada od jedne noći. Ukoliko čelnici Saveza i stručni štab reprezentacije žele šljaku, jasno je da meč neće biti odigran u Beogradskoj areni. Tu se otvara novi problem, jer prema pravilima ITF-a, polufinale i finale Dejvis kupa moraju da budu održani u gradu koji ima aerodrom, pa čak i ne običan aerodrom, već onaj koji ima određen broj direktnih letova sa dalekim destinacijama. Taj uslov ne ispunjava čak ni srpska prestonica, ali je Beogradu zbog svega progledano kroz prste.

Drugim riječima, nemoguće je organizovati finale u nekom drugom gradu u Srbiji, osim u Beogradu, koji pored "Arene" ima na raspolaganju još dvoranu "Pionir", "Halu sportova" ... Ali, tu se isprečava novo pravilo, jer polufinale i finale ne može da bude održano u hali koja ima manje od 10.000 mjesta, a ni "Pionir", ni "Hala sportova" to ne ispunjavaju. Kao alternativa "Areni" jedino figurira Beogradski sajam, s tim da bi organizacija teniskog meča u najvećoj hali tog kompleksa bila đavolski težak posao. Prvo, trebalo bi "sagraditi" montažne tribine sa više od 10.000 mjesta, a interesovanje će vjerovatno biti takvo da bi TSS mogao da proda i 20.000 ulaznica. Drugo, potrebno je zagrijati onako veliku halu, jer će u tom periodu godine u Beogradu vjerovatno temperatura biti oko nule. Treće, potrebno je obezbijediti i pristojne svlačionice, pres-centar, kancelarije, uslove za TV prenos itd.

Na kraju, pitanje je i kako bi se u hali u kojoj ne postoji klima ponašala zemljana podloga, odnosno šljaka, jer je poznato da takva vrsta podloge u velikoj mjeri zavisi i od klimatskih uslova, vlage, temperature...

Beogradska arena

Dejvis kup reprezentacija Srbije do sada nije izgubila meč koji je igrala u Beogradskoj areni. Od raspada SFRJ, tačnije debija pod imenom SR Jugoslavija, 1995. godine, najbolji teniseri Srbije u Dejvis kupu nikada nisu uspjeli da pobijede, nakon što su poslije dva dana takmičenja gubili sa 1:2, sve do posljednjeg okršaja sa Česima. U prethodnih 15 godina srpska reprezentacija je gubila sa 1:2 od Portugalije (dva puta, 1997. i 1998. Evro-afrička zona dva), Turske (1999. Evro-afrička zona dva), Luksemburga (2002. Evro-afrička zona dva), Grčke (2003. Evro-afrička zona dva), Belgije (2005. Evro-afrička zona jedan) i Rusije (2008. Svjetska grupa, prvo kolo) i nikada nije uspjela da preokrene rezultat u svoju korist. Srpski teniseri dobro igraju singl mečeve u Dejvis kupu, kada se igra u dvorani. Đoković ima skor 14-2, a Tipsarević 12-7. Samostalnoj Srbiji je ovo treće uzastopno učešće u Svjetskoj grupi i prvo polufinale. Do tog ranga takmičenja dva puta su stizali kao SFRJ, ali su svaki put polufinale igrali u gostima i gubili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana