CIK BiH: Precizirana procedura imenovanja članova biračkih odbora

Srna
CIK BiH: Precizirana procedura imenovanja članova biračkih odbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da je procedura imenovanja članova biračkih odbora detaljno precizirana Pravilnikom.

U saopštenju CIK-a se navodi da su u maju usvojili prečišćen tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija u postupku imenovanja članova biračkih odbora, koji je objavljen u Službenom glasniku BiH i na njihovoj zvaničnoj stranici.

- CIK BiH je posebnu pažnju u podzakonskim aktima posvetio rezervnom sastavu u slučaju nedovoljnog broja prijedloga za članove biračkih odbora od političkih subjekata, koji se dostavlja svim političkim subjektima, te se u izjavama koje potpisuju kandidati za članove posebno naglašava da se obavezuju da prisustvuju radu na biračkom mjestu - ističe se u saopštenju.

Iz CIK-a naglašavaju da se time sprečava pojava sa prošlih izbora u BiH kada su članovi masovno odustajali od članstva u biračkom odboru čak i na sam dan izbora.

- U skladu sa članom 10 stav /15/ Pravilnika na odluku izborne komisije o imenovanju biračkog odbora može se uložiti prigovor u roku od 24 časa od prijema odluke o imenovanju. Ukoliko politički subjekt nije zadovoljan odlukom izborne komisije po prigovoru ima pravo CIK-u podnijeti žalbu, kako je propisano odredbama člana 2.19 stav četiri Izbornog zakona BiH - pojašnjava se u saopštenju.

CIK BiH poziva političke subjekte da vode fer i poštenu izbornu kampanju, a posebno da vode računa da svojim javnim istupima ne obmanjuju javnost o izbornom procesu u BiH.

U saopštenju se naglašava i da CIK BiH odbacuje neistine objavljene u saopštenju političke stranke Narod i pravda od 27. oktobra u kojem je, između ostalog, navedena zabrinutost "za integritet izbornog procesa s obzirom na to da CIK ni do danas nije dostavio kriterijume sa instrukcijama za izbor članova biračkih odbora, što može za rezultat imati kompromitovan cjelokupni izborni proces".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana