Branislav Borenović: Dvoentitetska BiH jedina realnost

Vanja Štrbac
Branislav Borenović: Dvoentitetska BiH jedina realnost

Dvoentitetsko uređenje BiH jedina je realnost i jedina stvarnost je Republika Srpska unutar nje i to sa svim svojim nadležnostima i mehanizmima zaštite koje ima u zajedničkim institucijama BiH.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Partije demokratskog progresa za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici 2 Branislav Borenović.

* GLAS: Šta za PDP i za Vas znače predstojeći izbori?

BORENOVIĆ: Prije svega, očekujem da veliki broj građana izađe na izbore i da izabere nove ljude koji će odgovorno raditi svoj posao i stvarati ekonomski jaku i stabilnu RS, koja će biti politički priznata u cijelom svijetu.

* GLAS: Šta će izbori donijeti stanovnicima Srpske?

BORENOVIĆ: Stanovnici RS, prije svega, treba da kažu da li su zadovoljni postojećim stanjem. Ako jesu, onda će podržati vladajuće stranke. Ako nisu zadovoljni, onda će glasati za one političke opcije koje nude konkretne mjere.

* GLAS: Šta mislite o konkurentskim kandidatima?

BORENOVIĆ: Evidentno je da su stvorena dva jaka bloka i da se ovdje radi o tome da li će pobijediti kandidati "vladajućeg bloka Dodik i Radmanović" ili kandidati opozicije, koalicije "Zajedno za Srpsku" Tadić i Ivanić. Radi se i o tome da li će RS i njeni građani prepoznati to da srpski član Predsjedništva mora imati jednu potpuno drugačiju ulogu nego što je imao do sada. Za predsjednika RS treba birati novog čovjeka, spremnog da zajedno sa drugim ljudima gradi nove odnose.

* GLAS: Zašto da birači daju glas baš PDP-u i Vama?

BORENOVIĆ: Apsolutno nikada do sada nismo imali bolji, konkretniji i realniji program, koji tretira svakodnevni život građana RS. PDP na izbore izlazi sa pet konkretnih ključnih rješenja za bolji život građana RS: više radnih mjesta, kvalitetnije obrazovanje, bolje zdravstvo, veće i sigurnije penzije i organizovanija poljoprivredna proizvodnja.

* GLAS: Šta još nudite u svom programu?

BORENOVIĆ: Mi smo za to da je dvoentitetsko uređenje BiH jedina realnost i jedina stvarnost je RS unutar nje i to sa svim svojim nadležnostima i mehanizmima zaštite koje ima u zajedničkim institucijama BiH. To je za nas nešto što apsolutno ne može biti dovedeno u pitanje. Najveći dio našeg programa se zasniva na ekonomskom programu.

* GLAS: Možete li da garantujete ispunjenje obećanog?

BORENOVIĆ: Program koji smo predložili je realan, ostvariv i mjerljiv. Pripremali smo ga, razrađivali i analizirali godinu u saradnji sa građanima. Naš plan je i da poslije šest mjeseci, kada budemo u Vladi RS, izađemo i taksativno izložimo jednu po jednu stavku koju smo obećali u našem programu.

Izlaznost

* GLAS: Očekujete li veću izlaznost glasača?

BORENOVIĆ: Najveći šamar koji mogu da dožive sve političke stranke jeste da bude mala izlaznost birača. To bi bila velika opomena politici i ljudima koji se bave politikom. Očekujem da će ovaj put građani izaći na izbore u velikom broju i da će PDP napraviti mnogo bolji rezultat nego 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana