Borjana Krišto: Izgradićemo povjerenje u Predsjedništvu BiH

Željka Domazet
Borjana Krišto: Izgradićemo povjerenje u Predsjedništvu BiH

U Predsjedništvu BiH neophodni su povjerenje na zdravim osnovama i tolerancija koja uvažava sve razlike koje postoje između tri političara, predstavnika tri naroda koja su prije dva desetljeća bili u konfliktu, da ne kažem u ratu i na tome treba raditi.

Rekla je to u intervjuu "Glasu Srpske" kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

GLAS: Kakva su Vaša očekivanja od predstojećih izbora?

KRIŠTO: Prije svega, držim da su ovi izbori gotovo od istorijskog značaja za BiH u cjelini. Nadam se da su toga svjesni i političke stranke i kandidati, ali i birači. Prije svega, očekujem visok stepen odgovornosti u odnosu na izborni proces, kako kandidata i stranaka, tako i samog biračkog tijela. Kada je riječ o političkim strankama i kandidatima, nadam se da ćemo svi pokazati dovoljno političke tolerancije i kulture dijaloga kako bismo biračima omogućili priliku da izaberu one stranke i kandidate koji imaju političku vjerodostojnost i programe koji nude prosperitet države, naroda i građana koji žive u njoj. Od birača očekujem visoku izlaznost koja će garantovati davanje legitimnosti. I naravno, očekujem pobjedu HDZ-a BiH i mene.

GLAS: Koliko glasova birača očekujete?

KRIŠTO: HDZ je u svojoj strategiji postavio jasne ciljeve. Oni uključuju visoku izlaznost birača, čak više od 60 odsto, što bi obezbijedilo oko 130.000 glasova koliko očekujemo od ovih izbora. Kada je riječ o hrvatskom biračkom tijelu, posebno o izboru hrvatskog člana Predsjedništva, dobar dio biračkog tijela ne osnovu iskustva od prošlih izbora, ali i pod uticajem nekih političkih stranaka stiče utisak da se samim izborima u zemlji ništa bitno i ne mijenja, te ne žele da učestvuju na izborima. Mi stalno radimo na svijesti birača da bismo ih ubijedili da su ovi izbori veoma bitni, prije svega, za Hrvate, a zatim i za stranke pa tako i HDZ BiH. Pozivamo ih da izađu na izbore, a neka svoj glas daju onima koji imaju njihovo povjerenje.

GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako postanete član Predsjedništva BiH?

KRIŠTO: Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Predsjedništvo BiH kroz protekle četiri godine često je bilo mjesto političkog, pa ako hoćete i nacionalnog konflikta. Sama ta činjenica podrazumijeva potrebu izgradnje jednog novog odnosa i stvaranja klime tolerancije, povjerenja i uvažavanja. Povjerenja na zdravim osnovama, tolerancije koja uvažava sve razlike koje postoje između tri političara koja zastupaju tri naroda koji su prije dva desetljeća bili u konfliktu, da ne kažem u ratu.

GLAS: Šta nudite u svom programu?

KRIŠTO: Moj politički program oslonjen je na izborni i politički program HDZ-a BiH što je logično. On je definisao ključne teme u svojoj izbornoj strategiji. Ključna tema o kojoj govorimo kroz kampanju su ekonomska pitanja. Pitanja nezaposlenosti, korupcije, energetike, fiskalne politike i brojna druga pitanja dio su našeg ekonomskog programa. Naš program definisao je socijalna pitanja i socijalnu osjetljivost kao prioritetna. Pitanja pravne države, ustavnih promjena takođe su teme koje smo razradili u našem programu osmišljenom od 2010. do 2014. godine. Naravno da ćemo pored ovih tema tretirati i sve druge političke i životno važne teme.

Političko iskustvo

GLAS: Kako biste ocijenili ostale kandidate?

KRIŠTO: Teško je biti objektivan u procjeni i analizi kandidata i njihovih kampanja. Ono što smatram svojom prednošću svakako je jaka stranka koja stoji iza mene, kao i prepoznatljiva i vjerodostojna politika. Imam dovoljno političkog iskustva i vjerujem da sutra mogu adekvatno artikulisati politiku stranke u Predsjedništvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana