Birališta zatvorena, do 19.00 časova glasao 56,28 odsto

Glas Srpske
Birališta zatvorena, do 19.00 časova glasao 56,28 odsto

SARAJEVO - Prema nepotpunim podacima, u BiH je do 19.00 časova glasalo 56,28 odsto glasača, u Republici Srpskoj 54,34, Federaciji BiH 55,1 i Brčko distriktu njih 63,58 odsto.

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je izlaznost u nekim opštinama iznosila oko 80 odsto i više, u većini opština od 60 do 80 odsto, dok je u oko desetak opština odziv bila između 40 i 50 odsto. Najniži odziv glasača bio je na području opštine Zvornik 41, 68 odsto.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare CIK-a BiH u Sarajevu rekla da je u sedam diplomatsko-konzularnih predstavništava glasalo je 68 odsto registrovanih birača. "Ovi podaci govore da će BiH na ovim izborima imati najveći odziv glasača od 2002. godine", naglasila je Hadžiabdićeva.
   
Ona je naglasila da u 19.00 časova nisu zatvorena sva birališta u BiH, jer se na nekima od njih, posebno u većim opštinama, zatekao veliki broj birača. Prema njenim riječima, nakon 19.00 časova ostala su otvorena birališta u Zenici, Tuzli, Zvorniku, Tešnju, Nevesinju, Bugojnu i centru Sarajeva.

Predsjednik CIK-a je rekla da tokom dana nije bilo značajnijih kršenja izbornog procesa.

    "Od početka izborne šutnje do večeras u CIK je stiglo ukupno 52 pregovora. Od toga se na izbornu šutnju odnosi sedam prigovora, za njih pet je nadležan CIK, a za dva opštinske izborne komisije. Na povrede na biračkim mjestima odnosi se 45 prigovora i svi su u nadležnosti opštinskih izbornih komisija", navela je Hadžiabdićeva.

Detaljan odziv birača do 19 časova  možete preuzeti i pogledati ovdje.

DO 15.00 ČASOVA GLASALO 35,71 ODSTO BIRAČA

SARAJEVO - U BiH do 15.00 časova glasalo je 35,71 odsto birača, od čega u Republici Srpskoj (RS) 35,78 odsto, Federaciji BiH 35,49 odsto, a u Brčko distriktu 42,40 odsto, rekla je na predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić.

Ona je dodala da se podaci odnose na 139 opština u BiH, dok tri nisu dostavile podatke.

  Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare, održanoj u Glavnom centru za brojanje glasačkih listića u "Zetri" u Sarajevu, rekla da je u najvećem broju opština glasalo blizu 40 odsto birača, dok je u opštinama Mostar/Istočni Mostar i Kalinovik izlaznost bila preko 60 odsto.

  Prema njenim riječima, najmanja izlaznost je zabilježena u Tuzli, 13 odsto.
               
        Govoreći o izlaznost građana do 15.00 časova u odnosu na protekle lokalne i opšte izbore, Hadžiabdićeva je rekla da je rano davati prognoze, objasnivši da je na proteklim lokalnim izborima u ovom vremenskom periodu izlaznost bila između 36 i 50 odsto na nivou opština, a da je do kraja glasanja generalno bila veća samo za pet odsto.

        "Na svim biračkim mjestima bili su članovi CIK-a koji su primjetili veliku zainteresovanost građana da glasaju", rekla je Hadžiabdićeva, dodavši da nije mogla komentarisati rezultate glasanja u inostranstvu.

        Ona je naglasila da izborna tišina traje do 19.00 časova, bez obzira što će neka glasačka mjesta biti otvorena duže i dodala da je CIK do sada primila sedam prigovora od kojih je pet u njenoj nadležnosti, a dva u nadležnosti opštinskih izbornih komisija.

Detaljan odziv birača do 15 časova  možete preuzeti i pogledati ovdje.

Do 11.00 časova glasalo 13,48 odsto birača

Na opštim izborima u BiH do 11.00 časova glasalo je 13,48 odsto birača, saopštila je u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Irena Hadžiabdić,        

Prema njenim riječima, odaziv birača u Federaciji BiH do 11.00 časova iznosio je 14,11 odsto, u Republici Srpskoj 12,13 odsto, dok je u Brčko distriktu glasalo 19,73 odsto registrovanih birača.


        Najveći odziv - između 20 i 30 odsto - zabilježen je u opštinama Kupres, Stolac, Han Pijesak, Sokolac, Srbac i Čajniče, a najslabiji između 14 i 15 odsto u opštinama Donji Vakuf, Fojnica, Ribnik, Rogatica i Odžak.
        
        Do 11.00 časova u Ambasadi BiH u Norveškoj od 52 registrovana birača glasalo je njih pet, u Beču 17 od 65 registrovanih, Berlinu 21 od 198, Minhenu 13 od 77, Štutgartu 93 od 528, Frankfurtu 20 od 99 i u Kopenhagenu šest od 46 registrovanih birača.
        
        Ocijenivši da je povećan interes birača za izlazak na izbore, Hadžiabdićeva je ponovo pozvala glasače da danas iskoriste svoje pravo.

        Na konferenciji za novinare predsjednica CIK-a potvrdila je da je jutros svih 5 269 glasačkih mjesta u BiH otvoreno, kao i sedam u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu.

        "Na 68 glasačkih mjesta zabilježena su neznatna kašnjenja od pet do 15 minuta, a jedino značajnije kašnjenje bilo je u opštini Zvornik, na glasačkom mjestu u Tabancima, gdje je kašnjenje iznosilo dva časa", navela je Hadžiabdićeva i dodala da će u Tabancima glasačko mjesto biti zbog ovog kašnjenja zatvoreno u 21.00 čas.

        Navodeći da je CIK primio pet prigovora za kršenje izborne tišine, od kojih je jedan iz nadležnosti opštinske izborne komisije, Hadžiabdićeva je objasnila da se prigovori odnose na podjelu propagandnog materijala i letaka u kojima se vrši uticaj na birače.

        CIK-u je stiglo i pet prigovora o povredama procedura na biračkim mjestima, od kojih je samo jedan iz njegove nadležnosti, dok su ostali u nadležnosti opštinskih izbornih komisija.

        Hadžiabdićeva je navela podatak da je putem SMS poruke mogućnost da provjere mjesto na kojem mogu da glasaju do sada iskoristilo 90 000 birača u BiH.

        Član CIK-a Vedran Hadžović istakao je da izbori protiču bezbjedno, a da se jedini incident jutros desio u Srebreniku, kada je jedna žena oborila biračku kutiju, jer je bila nezadovoljna što njeni sinovi ne mogu da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana