Banjaluka: Tri kandidata uvjerena u pobjedu

RTS
Banjaluka: Tri kandidata uvjerena u pobjedu

BANjALUKA - U BiH je počela kampanja za lokalne izbore 6. oktobra. Pred 3,4 miliona birača izlazi 296 političkih subjekata sa više od 26 hiljada kandidata. Primijenuje se Izborni zakon izmijenjen na inicijativu Kristijana Šmita. Jedna od novina je kazna do 30 hiljada maraka za kršenje pravila. Biće i elektronske identifikacije glasača i skeniranja listića.

Ključ lokalnih izbora u Republici Srpskoj je Banjaluka, najveći grad Srpske. Od četiri kandidata za mjesto gradonačelnika, tri su ubjeđena u sigurnu pobjedu. Dva opoziciona i jedan vlasti.

Dodikov SNSD je na prošlim izborima izgubio mjesto gradonačelnika. Pokušaće da ga vrati novim imenom i nestranačkim čovjekom.

Nikola Šobot je ljekar, kardiohirurg. Analitičari kažu da bi njegova kandidatura trebala donijeti dobre reakcije birača koji su godinama zasićeni istim licima.

U prilog Šobotu, kažu, ide i to što vodi pozitivnu kampanju.

- Idemo prema pobjedi. Idemo upravo kroz krucijalne projekte, nove projekte koji će Banjaluku da vrate na put razvoja, rekao je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Nikola Šobot.

Za razliku od Šobota koji je novi na političkoj sceni, Banjalučanima je jasno ko je Draško Stanivuković.

Lični imidž i aktivizam aktuelnog gradonačelnika nadjačao je partiju iz koje dolazi.

Nema gradonačelnika u cijeloj Republici Srpskoj koji ima toliko bogatu video-arhivu svojih dnevnih aktivnosti kao Draško Stanivuković.

- Mi smo podigli standard. Mi smo podigli viziju i razvoj ovog grada. Mi smo podigli našu Banjaluku, rekao je na jednom od skupova Draško Stanivuković.

Najveći kritičar Stanivukovićevog rada pored SNSD-a je Jelena Trivić, drugi kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke.

Uz podršku Stanivukovića, prije dvije godine je pokušala na opštim izborima da pobijedi Milorada Dodika.

Danas Stanivukovića optužuje za loš rad i saradnju sa Dodikom i vjeruje da su joj glasovi koje je dobila na opštim izborima dovoljna osnova za dobar rezultat na ovim.

- U gradskoj upravi je zaposleno, samo u mandatu Draška Stanivukovića, preko 300 ljudi. To je devet-deset miliona godišnje samo na njihove plate, kritikuje Jelena Trivić.

Šobot, Trivić, Stanivuković – neko će od njih naredne četiri godine voditi najveći grad Srpske.

Ishod ovih izbora mogao bi nagovijestiti kako bi mogli proći i oni opšti za dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana