Bakir Izetbegović: Silajdžića smatram jedinim rivalom

Željka Domazet
Bakir Izetbegović: Silajdžića smatram jedinim rivalom

Moramo da otkočimo reformske procese koji su lošim političkim procjenama zakočeni prije četiri godine. Treba nam evropski put koji nije ništa drugo već uvođenje evropskih standarda u BiH.

Naglasio je to u intervjuu "Glasu Srpske" kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

* GLAS:Koliko glasova birača očekujete? Mislite li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

IZETBEGOVIĆ: Procjene su nezahvalne, s obzirom na to da se i na ovim izborima očekuje segmentiranje bošnjačkih glasova na bošnjačke kandidate za člana Predsjedništva BiH, ali i na kandidata SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Bez obzira na izlaznost birača, a želio bih da ona bude veća nego na prošlim izborima, očekujem da će za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva biti potreban relativno manji broj glasova nego na izborima 2006. godine. Očekujem punu podršku svih glasača SDA, ali i drugih stranaka i za to već postoje najave.

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite na izborima?

IZETBEGOVIĆ: BiH mora da intenzivira dijalog sa susjedima. Nažalost, u protekle četiri godine BiH je pokazala veoma malo inicijative o tom pitanju. Želim da otvorim set pitanja za koja postoji visok stepen saglasnosti. To je preduslov za rješavanje težih pitanja kao što su granice, imovina bh. firmi u susjednim državama i korišćenje hidroenergetskih potencijala. Moramo popraviti odnos sa zemljama koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Aktuelni saziv Predsjedništva BiH je prekinuo skoro sve veze sa ovim, za nas, bitnim državama. Ostali smo bez strateških političkih partnera. U strateškim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH mora imati karijerne diplomate, diplomate koji imaju iskustva kako bi putem njih sproveli agresivniju i kvalitetniju politiku približavanja EU i NATO-u. Tražiću da naši ambasadori izrade program rada, naročito o pitanju dijaspore i ekonomske saradnje.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate?

IZETBEGOVIĆ: Kada je riječ o politici lidera SBiH Harisa Silajdžića, mislim da je mogao da uradi daleko više za BiH. Imao je previše loših političkih procjena. Njegovo tvrdoglavo odbijanje ustavnih, policijskih i drugih reformi koštalo je BiH  i izgubili smo četiri godine. Uz dužno poštovanje prema svim ostalim kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Silajdžića smatram jedinim rivalom. I prije izborne kampanje o meni je, u proteklih nekoliko godina, izneseno toliko neistina da sam skoro "oguglao" na njih. Nemam vremena ni volje da se bavim njima. U dosadašnjoj kampanji nikog nisam uvrijedio, niti ću to uraditi.

* GLAS: Šta sadrži Vaš program?

IZETBEGOVIĆ: Treba nam jača država. Da bismo to postigli, moramo otkočiti reformske procese koji su lošim političkim procjenama zakočeni prije četiri godine. Treba nam evropski put koji nije ništa drugo već uvođenje evropskih standarda u BiH, koji znače jaču i efikasniju državu. Treba nam efikasnije Predsjedništvo BiH koje neće kočiti, već otvoriti put BiH ka NATO savezu. To je put stabilnosti i mira koji će ohrabriti investitore, a to znači nova radna mjesta, ekonomsku sigurnost, veće penzije, socijalne fondove...

Aduti 

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas?

IZETBEGOVIĆ: S ponosom nosim svoje prezime i ponosim se onim što je moj otac uradio za ovu državu. Imam vrijedno političko iskustvo. Ono što mogu već sada potvrditi je da ću jednako predano raditi na dijalogu i traganju za kompromisnim i dobrim rješenjima sa svakim onim koji voljom građana zauzme poziciju srpskog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH. SDA je motorna snaga za sve bitne procese u BiH. To politička istorija dokazuje. Očigledno je da jaka SDA garantuje progres u državi i vjerujem da to narod zna. To je izvor našeg optimizma i uvjerenja u izbornu pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana