Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, za “Glas Srpske”: Štitićemo gradsku imovinu

Aleksandar Stojanović
Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, za “Glas Srpske”: Štitićemo gradsku imovinu

Odbornicima će na narednoj sjednici Skupštine grada biti prezentovane sve informacije o slučaju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa zemljištem Stare autobuske stanice, a biće upoznati i sa svim okolnostima, od početka procesa do posljednje sudske odluke.

 

 

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i dodao da je na ovaj način i ovakvim odlukama Ustavni sud preuzeo ulogu Vrhovnog suda, koji kao takav nije predviđen Dejtonskim sporazumom, a ni ustavima entiteta.

- U svakom slučaju, grad će preduzeti sve što je u njegovoj mogućnosti da zaštiti gradsku imovinu - kazao je Talić.

GLAS: Ova tačka pojavila se i 2018. kada su odbornici upoznati sa svim sudskim i upravnim sporovima u kojima grad pokušava da zaštiti imovinu?

TALIĆ: Ta informacija je uvrštena na moj prijedlog, jer dok sam bio odbornik u Skupštini grada, nismo imali sve informacije kada se radi o imovini grada, odnosno nismo znali koji su to aktivni postupci koje grad vodi protiv privatnih lica i obratno. Prikupljanje podataka trajalo je oko pola godine, a sa svim podacima odbornici su upoznati na sjednici 26. juna 2018. godine.

GLAS: Zbog virusa korona pomjerene su sjednice Kolegijuma i Skupštine grada. Kako će funkcionisati parlament zbog novonastale situacije?

TALIĆ: Nezahvalno je prognozirati tačan datum održavanja sjednice gradskog parlamenta. Naravno, imamo redovne tačke dnevnog reda i aktivnosti koje treba da budu u skladu sa programom Skupštine grada. Takođe smatram, nakon što se ova situacija smiri, da će gradska Skupština sigurno odlučivati o mnogim stvarima koje bi trebalo da dovedu do ublažavanja posljedica virusa korona, od društvenih do privrednih. 

GLAS: Kao predsjednik Skupštine član ste Kriznog štaba. Kako ocjenjujete dosadašnje mjere i trenutnu situaciju?

TALIĆ: Kao članovi štaba smo u stalnoj komunikaciji sa svim zdravstvenim ustanovama, komunalnim i inspekcijskim institucijama koje su uključene u ove mjere. Štab je donio brojne mjere, po čemu smo među prvim lokalnim zajednicama koje su se organizovale na ovaj način. Na našem primjeru i druge lokalne zajednice preduzimaju slične mjere i na taj način sprovodimo ove aktivnosti, jer nam je stalo do zdravlja našeg stanovništva.

MJERE

GLAS: Čini se da su građani dobro prihvatili mjere u vezi sa pandemijom virusa korona i da većina postupa odgovorno i u skladu sa preporukama?

TALIĆ: To je od velike važnosti. Još jednom bih apelovao na sve građane da se tih mjera pridržavaju. Pohvalio bih sve službe, među kojima i medicinske radnike, jer čine nadljudske napore kako bi pomogli građanima 24 časa dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana