Zoran Novaković: Nema dovoljno novca za sve prioritete

Vesna Popović
Zoran Novaković: Nema dovoljno novca za sve prioritete

Banjaluka - Da bi bilo realizovano sve ono što su savjeti mjesnih zajednica stavili na listu prioriteta za 2016. godinu potrebno je oko 30 miliona KM.

U gradskom budžetu nema toliko novca za te namjene a u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja ističu da bi bili zadovoljni sa 20,7 miliona KM koliko su imali ove godine za održavanje postojećeg stanja u gradu.

Načelnik pomenutog Odjeljenja,  Zoran Novaković  ističe da je malo je vjerovatno da će biti u mogućnosti da budu realizovani  predloženi projekti Savjeta mjesnih zajednica.

- Budžet ovog odjeljenja će biti na nivou ove godine i ne očekujem da će biti bilo kakvog povećanja prilikom planiranja budžeta ili kroz moguće rebalanse - rekao je Novaković.

Naveo je da je želja mnogo kao što su nastavak izgradnje puta za Priječane, rješavanje problema saobraćajnice kroz Motike te izgradnja novog most kod "Vitaminke" u Česmi.

- Na listu prioriteta je stavljen i nastavak izgradnje puta prema Bronzanom Majdanu, zatim novih kružnih rakrsnica, ambulanti, objekata mjesnih zajednica pa čak i nastavak izgradnje sistema za vodosnabdijevanje "Crno vrelo" iako to nije u našoj nadležnosti - precizirao je Novaković.

U 2015. godini najveći dio budžeta ovog Odjeljenja izdvojeno je za komunalnu potrošnju 14,9 miliona KM. Ona je podrazumijevala troškove održavanja infrastrukture, čišćenja ulica, plaćanja struje za rasvjetu… 

Iz mjesnih zajednica poručuju da su Gradskoj upravi poslali liste prioriteta koje su skoro identične prošlogodišnjim.

Predsjednik savjeta MZ Ljubačevo Radenko Vujasin je rekao da su u ovoj godini samo zakrpljene udarne rupe na putevima.

- Ništa nije urađeno samo čekamo, ali uzalud. I dalje je prioritet sanacija društvenog doma, završetak vodovodne mreže jer pojedina sela uopšte nemaju vodu osim one u bunarima te asfaltiranje nekategorisanih puteva - naveo je Vujasin.

U MZ Vrbanja su kazali da bi u idućoj godini hitno trebalo da bude sanirana ulica Joakima Vujića koja je oštećena u prošlogodišnjim poplavama.

- Pola ulice je prohodno a dugi se može proći smo sa teretnim motornim vozilima - objasnio je predsjednik Savjeta ove MZ Bogdan Marijanović.

Dodao je da je potrebno nastaviti izgradnju sekundarne kanalizacione mreže, regulaciju potoka te otvoriti vrtić.

Usaglašavanje

Zoran Novaković  ističe da su već napravljeni prijedlozi programa komunalne potrošnje i izgradnje građevinskog zemljišta za 2016. godinu koji su upućeni gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću na uvid.

- Nakon toga idu na doradu i usaglašavanje sa budžetom za iduću godinu - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana