Zolak: Voda je ispravna

K. Š.
Zolak: Voda je ispravna

BANjALUKA - Voda za piće u gradu je ispravna. Bila je ispravna juče, danas, a biće i sutra, rekao je ovo direktor banjalučkog Vodovoda Aleksandar Zolak.

On ističe kako znaju ovaj podatak jer radnici Vodovoda rade 15 kontrola dnevno, Institut za javno zdravstvo RS kontrole vrši deset puta mjesečno, dok “Batut” radi onoliko koliko je potrebno na godišnjem nivou.

- To je sve ukupno oko šest hiljada kontrola na godišnjem nivou i sve su uredne - naveo je Zolak.

Prema njegovim riječima sve ovo su ustanovili i inspektori koji su u petak i ponedjeljak bili u Vodovodu.

- Sve je uredno što se tiče navedenih kontrola, jedina sugestija inspekcije jeste da se očisti lišće i trska u taložnici gdje imamo i žabe, ribice, travu i lišće jer je riječ o stajaćoj vodi - objasnio je Zolak.

Kako dodaje inspekcija je sugerisala da urade ono što rade inače.

- Samim tim što su ribice uočene da plivaju u taložnicama dokaz je kako je voda ispravna - rekao je on i dodao da ribice ne bi plivale da ima toksina u vodi.

Kako kaže, nalaz iz "Batuta" od prije mjesec i po dana utvrđuje da je voda ispravna, a ništa se od tada nije promijenilo.

- Taložnice su tu od 1941. godine i funkcionišu osam decenija. Problema nikada nije bilo, do sada kada SNSD gubi izbore pa pokušavaju lažima da prikupe poene - istakao je Zolak.

Dodaje da su taložnice u stvari bazen sa zemljanim dnom u koji se prepumpava voda iz Vrbasa, te zbog toga u njoj postoji trska, žabe, ribe i ostalo, što ima i Vrbas.

- Odlučili smo poslati uzorke vode u nekoliko regionalnih centara, u ovlašćene laboratorije za kontrolu vode. Kada kroz nekoliko dana dobijemo rezultate javnost će biti obavještena - kazao je on i dodao kako očekuju da će sve biti uredno, te kako laž ne može dugo da traje.

Prema njegovim riječima, prosjek kvarova je preko tri hiljade godišnje, što je na dnevnom nivou oko deset kvarova koji se obično rješavaju za nekoliko sati ili minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana