Zmije sa nepokošenih parcela siju strah u banjalučkim naseljima

Jasmina Perišić
Zmije sa nepokošenih parcela siju strah u banjalučkim naseljima

Banjaluka - Zmija koju je juče sa trotoara ispred zgrade u Karađorđevoj ulici na Laušu uklonio jedan od stanara izazvala je strah među stanovnicima tog dijela grada.

Tvrde da je gmizavac došao iz travom i šibljem zarasle parcele koja se nalazi iza zgrade.

- Rano ujutro ugledali smo zmiju, koja se sunčala odmah do bašte kafića koji je u sklopu zgrade. Sreća je da u trenutku kada se pojavila nije bilo djece u blizini. Komšija je hrabro reagovao i uklonio gmizavca. Problem je što je privatno imanje koje se nalazi u neposrednoj blizini zgrade zaraslo i idealno je za razmnožavanje zmija i drugih životinja - ispričala je jedna od stanarki zgrade koja nije željela da joj objavimo ime.

Dodala je da već niz godina muku muče sa parcelom koju vlasnik ne održava.

- Zvali smo komunalnu policiju, ali su nam rekli da nisu nadležni i da se obratimo poljoprivrednoj inspekciji. Zabrinuta sam jer imam trogodišnju kćerkicu koju izvodim ispred zgrade da se igra. Prostor pored pomenute parcele jedino je mjesto gdje nema automobila i gdje se igra i po 15 mališana. Nažalost, iz trave vreba opasnost - rekla je ova stanarka.

I stanovnici ulice Dujke Komljenovića u naselju Rebrovac tvrde da niko ne kosi poveću privatnu parcelu koja se nalazi preko puta "Žitoprodukta".

- Ogromna trava i šiblje na toj parceli ne samo da su idealni za životinje već ugrožavaju saobraćaj jer smanjuju preglednost vozačima. To je prometna ulica koja se spaja sa Tuzlanskom i vodi skroz do Starčevice. Oko parcele ima dosta kuća pa mnogi drže mačke i pse kako bi se koliko-toliko zaštitili od pacova i gmizavaca. Vlasnik zaraslog imanja živi u Sarajevu i ne održava plac - ispričao je stanovnik ove ulice Marko Jokić.

Iz Gradske uprave su rekli da su vlasnici dužni da kose i održavaju imanja. Kazne zbog neurednog dvorišta za pojedince iznose od 50 do 150 KM.

- Prije kažnjavanja vlasnicima neurednih parcela šaljemo upozorenja i uglavnom ih ispoštuju. Ukoliko ne pokose i nakon upozorenja, komunalni policajac određuje da na trošak obaveznika radove izvrši preduzeće registrovano za ovu djelatnost - rekli su u Gradskoj upravi.

Cijene održavanja

U preduzećima koja se bave održavanjem zelenih površina kažu da cijene uređenja privatnih parcela zavise od zapuštenosti, visine trave i površine. Šišanje živica košta od 12 KM pa naviše, a košenje trave od 15 KM. Za veće površine košenje je 25 KM po dunumu a krčenje košta od 50 KM pa naviše po dunumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana