Zmijanjski vez postaje i motiv tetovaža

Aleksandra Todorović
Zmijanjski vez postaje i motiv tetovaža

BANjALUKA - Zmijanjski vez utkan u nakit i tkanine predstavlja jedinstven i kreativan način u borbi za očuvanje našeg bogatog kulturnog nasljeđa, a od posebnog značaja je da se ove tehnike prenose na mlade naraštaje.

Tim povodom će u utorak, 24. avgusta, sa početkom u 18 časova u parku “Petar Kočić” biti organizovana edukativna radionica zmijanjskog veza u okviru programa 56. Kočićevog zbora, u organizaciji Muzeja Republike Srpske.

Saopštili su ovo iz Gradske uprave i dodali da će radionicu na otvorenom voditi vezilja Sanja Bajić, autor kolekcije nakita “Tragovi”.

- Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa tehnikama izrade, ornamentikom i specifičnostima zmijanjskog veza na edukativan i zabavan način. Svaki učesnik će kroz ovu radionicu stvoriti sopstvenu kreaciju - kazala je za “Glas Srpske” Sanja Bajić.

Dodala je da je cilj njihovih aktivnosti da se kod građana razvije svijest o značaju očuvanja zmijanjskog veza i o mogućnostima njegove primjene. 

- Radionica je otvorenog tipa i svi zainteresovani mogu prisustvovati bez prethodne najave - istakla je Bajićeva.

Prema njenim riječima radionica je prvenstveno namijenjena djeci različitih starosnih grupa.

- Naše aktivnosti kroz ovu radionicu sprovodićemo na otvorenom tako da se svi zainteresovani građani mogu pridružiti - navela je Bajićeva.

Istakla je da se stanovništvo, a posebno djeca, edukuju i na zanimljiv interaktivan način upoznaju sa našim kulturnim nasljeđem.

- Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene sa Zmijanja kod Banjaluke. Tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora - pojasnila je Bajićeva.

Dodala je da su plave niti na bijelom platnu osnova zmijanjskog veza.

- Iglom se prave krstići, koji se spajaju u razne geometrijske oblike. Bogatstvo šara i oblika, od rodnog krsta, jabuke i grane, cvjetova i drugih oblika predstavljaju pravu riznicu izraza i značenja kao što su sreća u porodici, dobro zdravlje, zdravo potomstvo i slično - istakla je Bajićeva.

Potvrdila je da je ovo je četvrta po redu radionica koja se organizuje u okviru Kočićevog zbora te da se nadaju da će se ova tradicija nastaviti.

Jedan od zaljubljenika u umjetnost i tradiciju, student slikarstva Aleksandar Žmirić ispričao je za “Glas Srpske” zašto je odlučio istetovirati motive zmijanjskog veza.

- Htio sam da istetoviram motiv koji se vezuje za ove prostore, nešto što mi je kulturološki blisko, a i zbog estetike i ljepote zmijanjskog veza izabrao sam baš ovu tetovažu - kazao je Žmirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana