Zločin u Duralama otrgnut od zaborava

M. M. B.
Zločin u Duralama otrgnut od zaborava

BANjALUKA - Liturgijom u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Prijakovcima te parastosom na mjestu stradanja u Duralama, ali i polaganjem vijenaca i cvijeća sutra će biti obilježene 83 godine od stradanja Srba iz Prijakovaca, Dragočaja i Ramića od ustaške zločinačke ruke, kao prvog ustaškog pokolja na području grada Banjaluka.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 83. godišnjice od strašnog zločina u mjestu Durale, Marinko Dragišić rekao je da je u Duralama u nedjelju predviđeno i obraćanje zvaničnika, ali i razgovor sa potomcima ubijenih Srba.

- Ove godine obilježavanje dižemo na viši nivo, jer ovaj monstruozni zločin o kojem se malo priča ne smije biti zaboravljen. Pozvali smo i predstavnike Narodne skupštine RS, resornog ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu, ali i predstavnike gradskih vlasti. Takođe, poziv za obilježavanje proslijedili smo i na adrese predstavnika gradskih odbora političkih stranaka, boračkih organizacija, ali i SUBNOR-a - kazao je “Glasu” Dragišić.

Navodi i da su mjesto u Duralama gdje su ubijeni Srbi ove godine uredili te da su u tome učestvovali građani mjesnih zajednica Prijakovci, Dragočaj i Ramići.

- Ovaj zločin ne smije biti zaboravljen nikako, jer je riječ o prvom zločinu od strane ustaša na teritoriji grada Banjaluke, i on je bio uvod u sve ono što se nakon toga dešavalo u Drakuliću, Šargovcu, Motikama. Nažalost, o ovom zločinu se malo priča, a ako ga ne obilježavamo i ne ukazujemo na ono što se dešavalo tog 2. avgusta 1941. godine u Duralama onda će to jednostavno iščeznuti i biti zaboravljeno - kazao je Dragišić.

Ustaše su u noći 2. avgusta 1941. godine na najmonstruozniji način, bez ijednog ispaljenog metka, ubili 36 najuticajnijih ljudi banjalučkih naselja Prijakovci, Dragočaj i Ramići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana