Zlatne medalje u rukama ugostitelja

Sanja Amidžić
Zlatne medalje u rukama ugostitelja

Banjaluka - Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole na Trećem međunarodnom susretu ugostitelja "Gatus", koji je prošle sedmice održan u Leskovcu, osvojili su dvije zlatne i srebrenu medalju.

Zlatnim odličjem okitila se ekipa konobara i turističkih tehničara, dok su kuvari donijeli srebro.

Direktor škole Boris Spasojević je rekao da ovo nisu slučajni rezultati, jer su se učenici za takmičenje spremali dugo i naporno, uz veliku podršku svojih profesora.

 - Učenici naše škola su na takvom nivou da mogu parirati učenicima svih škola u bivšoj Jugoslaviji, pa čak i škola iz Hrvatske i Crne Gore koje su poznate turističke države - kazao je Spasojević. Dodao je da sa učenicima rade kvalitetni profesori i da bi škola trebalo da ima više razumijevanja od drugih struktura, čime bi se ugostiteljstvo u Republici Srpskoj podiglo na viši nivo.

- Da bi otišli na ovo ili bilo koje drugo takmičenje potrebna nam je finansijska podrška. Ovaj put tu su bili prijatelji škole i Kabinet predsjednika RS, kojima posebno zahvaljujem - rekao je Spasojević.

Profesor kuvarstva Predrag Tošić je rekao da je ove godine na takmičenju učestvovalo 12 škola iz država bivše Jugoslavije.

- Ekipa turističkih tehničara se predstavila promocijom turističkih destinacija grada, konobari postavljanjem svečanog stola, dok su kuvari pravili tradicionalna jela na savremen način - kazao je Tošić. On je dodao da će za sedam dana ekipa kuvara nastupati na međunarodnom takmičenju u Sarajevu.

- Suština ovih takmičenja je međusobno upoznavanje učenika, njihovo druženje, sticanje novih prijateljstava ali i sticanje iskustava - rekao je Tošić.

Učenica trećeg razreda Teodora Rakić, koja se takmičila u postavljanju svečanog stola, rekla je da se u ovoj kategoriji takmičilo šest ekipa.

- Naša ekipa je bila najbolja, što mi je izuzetno drago - kazala je Rakićeva. Ona je dodala da joj je ovo prvo međunarodno takmičenje i da joj je posebno drago zbog upoznavanja novih kolega. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana