Zgrada Gradske uprave večeras u plavoj boji

Srna
Zgrada Gradske uprave večeras u plavoj boji

BANjALUKA - Zgrada banjalučke Gradske uprave zasvijetliće večeras u plavoj boji povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji ove godine nosi slogan "Za život bez boli".

"Na taj način Banjaluka će se pridružiti gradovima iz više od 170 zemalja svijeta koji još od 1991. godine obilježavaju ovaj datum", saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

U saopštenju je navedeno da je Banjaluka nizom aktivnosti pružila podršku Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa "Diabet No1", a proteklog vikenda u saradnji sa "Banjalučkom trkačkom ligom" održano je pet uličnih trka.

Organizatori su imali za cilj da pruže podršku svoj djeci oboljeloj od dijabetesa tip jedan u Republici Srpskoj, a trkama su u ime grada prisustvovali predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je "Banjalučka trkačka liga" jedan od najboljih primjera samoorganizovanja građana s ciljem da se razumiju potrebe drugih, posebno socijalno ugoženih kategorija stanovništva.

Obilježavanje "Plavog novembra" organizatori su započeli 4. novembra održavanjem edukacije namijenjene licima treće životne dobi s ciljem prevencije dijabetesa.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se, na inicijativu Međunarodne federacije za dijabetes i Svjetske zdravstvene organizacije, već duže od tri decenije obilježava 14. novembra.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Republici Srpskoj lani je od dijabetesa bolovalo 70.007 lica, a najveći broj oboljelih je iz Doboja, Banjaluke, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Trebinja i Foče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana