Žeđ ne gase ni 2,2 miliona KM

Vesna Popović
Žeđ ne gase ni 2,2 miliona KM

Banjaluka - Za snabdijevanje vodom na seoskim područjima ove godine planirano je 2,2 miliona KM i to za tri projekta: "Crno vrelo", Racune i Bukvalek. Međutim, taj novac najvjerovatnije neće biti dovoljan za njihovu realizaciju.

Ovo je "Glasu Srpske" rekao direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić i dodao da će se nedostatak najvjerovatnije morati nadoknaditi iz naplate za potrošnju vode na selima.

- Najveći dio planiranog novca biće potrošen na završetak primarnog dijela cjevovoda na projektu "Crno vrelo". Cjevovod je već izgrađen, ali je potrebno dovršiti postavljanje filtera na postrojenju, kao i dodatne radove koji su neophodni kako bi se zaokružila tehnološka cjelina - objasnio je Šarić.

Naveo je da je predračunska vrijednost ovih radova dva miliona KM, ali se nada da će potencijalni izvođači posla dati nižu ponudu.

- Završetkom ovih radova stvorile bi se pretpostavke da se postojeći seoski vodovodi integrišu u jednu cjelinu - kazao je Šarić i dodao da bi time bio završen samo primarni dio sistema "Crno vrelo".

Istakao je da poslije toga preostaje izgradnja sekundarnog dijela sistema "Crno vrelo".

- U ovom trenutku ništa pouzdano ne mogu reći kada će on biti izgrađen, niti koliko će novca biti potrebno za njegovu realizaciju. U Bukvaleku smo planirali uvezivanje manjih vodovoda u jednu cjelinu - kazao je Šarić.

Pojasnio je da je u ovoj godini planirana samo izrada projekta za izgradnju sistema snabdijevanja vodom u Racunama.

- Za rješavanje problema u Racunama potrebna su veća sredstva, koja mi ove godine nemamo na raspolaganju. Potrebno je uraditi pumpnu stanicu, rezervoar, potisni cjevovod i distributivnu mrežu. Mještani trenutno nemaju organizovano vodosnabdijevanje. Snabdijevaju se sa izvorišta koja najčešće u toku ljeta presuše - pojasnio je Šarić.

Trajno rješenje snabdijevanja vodom seoskog područja bilo bi obezbijeđeno završetkom izgradnje tri regionalna vodovodna sistema: "Gašića vrelo", "Banjica" i "Crno vrelo".
Predsjednik MZ Pavići Novak Šipka rekao je da ova MZ pripada sistemu "Banjica" i da je oko 60 odsto pokrivena sistemom vodosnabdijevanja.

- Što se tiče Pavića, urađen je veći dio na primarnom dijelu vodovoda, a ostao je sekundarni. Nadamo se da ćemo uskoro doći na red i da će ostatak posla biti završen. Sada se mještani snalaze kako znaju i umiju. Donose vodu sa bunara i izvora, ali kada je jača suša, oni brzo presuše, tako da su ljeti cisterne spas - precizirao je Šipka.

Zajednički projekat

Regionalni vodovod "Crno vrelo" je zajednički projekat Banjaluke i Prijedora, kojim je trebalo da bude riješen problem snabdijevanja vodom oko 30.000 stanovnika. "Crnim vrelom" je u Banjaluci trebalo da budu obuhvaćena naselja Melina, Pervan, Goleši, Stari i Novi Bronzani Majdan, Obrovac, Borkovići, Piskavica, Slavićka, Radosavska i Bistrica. U Banjaluci je realizacija projekta počela 2012. godine, ali do danas nije završena zbog nedostatka novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana