Zdrava hrana najvažnija lekcija

I. Pilipović, J. Perišić
Zdrava hrana najvažnija lekcija

Banjaluka - O pravilnoj prehrani slušam svakog dana jer je veoma važno naučiti šta je zdrava hrana. U tanjiru špinat, zelen se zeleni, al' su zato moji obrazi rumeni…

Recitovanjem ove i sličnih pjesmica đaci osnovnih škola "Zmaj Jova Jovanović" i "Branko Radičević" obilježili su Svjetski dan hrane.

Učenici od drugog do petog razreda, uz pomoć roditelja i učitelja, pripremili su u petak bogatu trpezu i priredbe kojima su ukazali na značaj zdrave ishrane i na to da je u svijetu mnogo njihovih vršnjaka koji su gladni.

- Spremali smo zdravu hranu od povrća. Pravili smo i figure, kao što su auta i trotineti, koje smo stavljali u korpe. Zabavljali smo se dok smo to radili - rekao je učenik trećeg razreda OŠ "Branko Radičević" Milan Čikić.

Njegova drugarica iz škole "Zmaj Jova Jovanović" Una Rosić bila je veoma uzbuđena zbog ove manifestacije.

- Bilo je super dok smo sve spremali. Zdrava hrana je ono što mama pravi, a ne ono što kupujemo u pekari. Volim da jedem mrkvu, paradajz, jabuke, banane, narandže - kaže Rosićeva, koja je učenica trećeg razreda.

Učenik četvrtog razreda iste škole Nikola Marčeta voli da jede povrće i voće.

- Za danas sam uz maminu pomoć pripremio domaću štrudlu od kupina - dodaje Nikola.

Roditelji ističu da se treba što više okrenuti zdravoj hrani.

- Kod kuće se trudimo da što više koristimo voće i povrće, ali tempo života danas na mnogo toga utiče - rekla je roditelj jednog od učenika OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Tatjana Gajanović.

Direktor OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović istakla je da je potrebno da djeca saznaju što više o zdravoj hrani jer smo, kako kaže, svjedoci da nezdrava hrana ulazi u naše domove sve više.

- Svi aranžmani su pripremani u školi, a pite i hljeb kod kuće - rekla je ona.

Pedagog OŠ "Branko Radičević" Milana Koprena rekla je da ova škola svjetski dan hrane obilježava već šestu godinu.

Istakla je da je drugi razred bio zadužen za voće, treći za povrće, četvrti za žitarice, dok je peti bio zadužen za domaću tradicionalnu kuhinju. 

Poklon

Đaci iz škole "Zmaj Jova Jovanović" hranu će pokloniti Dječijem domu "Rada Vranješević", dok će učenici OŠ "Branko Radičević" svoje delikatese odnijeti višečlanoj porodici čija djeca pohađaju ovu školu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana