Zbog padova 29 lica zatražilo pomoć ljekara

Jasmina Perišić
Zbog padova 29 lica zatražilo pomoć ljekara

Banjaluka - Kiša koja je pala na snijeg i zaleđenu podlogu okovala je grad ledom i donijela nevolje stanovnicima koji su padali, a samo juče do 13 časova u hitnoj prijemnoj hirurškoj ambulanti Univerzitetskog kliničkog centra RS zbrinuto je 29 pacijenata usljed povreda na poledici.

- Tokom proteklog mjeseca u Domu zdravlja zbrinuli smo 120 pacijenata a samo u prethodna dva dana 19 koji su imali povrede prilikom padova. Najčešće su to bila iščašenja i prelomi  ekstremiteta. Zabilježili smo prelome kukova, zglobova na šakama, ramena, kostiju nogu i skočnih zglobova. Osim toga bilo je i kontuzionih povreda glave - rekla je  portparol Doma zdravlja Dijana Ožegović.

Istakla je da je u periodu od 1. do 17. januara bilo najviše pacijenata, povrijeđenih na poledici, ali da je zbog trenutnih vremenskih uslova moguće da stanje bude i gore.

- Do 12. januara javila su nam se 42 pacijenta. Od 13. do 17. januara zbrinuli smo dodatnih 35. U posljednjih deset dana došlo nam je petnaestak pacijenata, i taman kad smo pomislili da snijeg polako kopni juče do 13 časova u Hitnoj pomoći zbog padova na poledici završilo je 12 naših sugrađana, uglavnom srednjih godina - precizirala je Ožegovićeva.

Mještanka Borika Ivana Galić smatra da je i suviše leda na trotoarima, parkinzima i u pojedinim ulicama.

- Juče sam jedva prošla kraj dvorane "Borik". Išla sam kao na staklenim nogama zbog leda. Nekoliko puta sam se okliznula ali na sreću nisam pala. Zimske službe štede so,  jer je neprimjetna po trotoarima. Ne pamtim kada je zimi bilo ovoliko leda kao ove godine -  kazala je Galićeva.

I dok ovi zabrinjavajući podaci svjedoče o posljedicama poledice u gradu, u zimskim službama negiraju da štede so.

- Mi redovno čistimo i bacamo so na sve površine. Do sada nismo imali nikakvih pritužbi od strane Gradske uprave. Naravno da ima uvijek nezadovoljnih građana - rekao je Ljubiša Balaban iz Eko-euro tima.

Dodao je da ukoliko je na nekom od parkinga i bilo poledice, to je zbog nemogućnosti službi da očiste mjesta na kojima su bila nepropisno parkirana vozila.

I tehnički direktor "Čistoće" tvrdi da su ekipe zimske službe ovog preduzeća redovno na terenu, ali da su kad kiša pada nemoćni protiv leda.

- Ne vrijedi nam da bacamo so koji će kiša sprati. Tvrdim da je prvi i drugi rejon koji održava "Čistoća" bio bez leda  dok nije pala kiša. Koliko znam u našem rejonu nije bilo padova - rekao je Plavšić.

Savjeti

Dijana Ožegović je rekla da ljekari u Službi hitne pomoći savjetuju oprez pri kretanju i za pješake i za vozače.

- Starijim sugrađanima savjetujemo što manje kretanja po ovakvoj klizavici jer je poznato da su oni podložniji padovima a samim tim i lomljenju kostiju koje sporije zarastaju kod njih. Obavezna je prilagođena odjeća i obuća - savjetovala je Ožegovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana