Stomatološke ambulante sele se u osnovne škole

Ilijana Božić
Stomatološke ambulante sele se u osnovne škole

BANjALUKA - Specijalističke ambulante dječije i preventivne stomatologije biće izmještene iz Doma zdravlja u škole u kojima će zubari od 1. novembra pružati stomatološke usluge djeci do 18 godina.

Potvrdili su ovo “Glasu Srpske” iz Doma zdravlja, te dodali da je cilj da najmlađi stanovnici imaju kvalitetnije preglede i da se zdravlje njihovih zuba približi evropskom prosjeku.

Kako su naglasili iz Doma zdravlja, djeca do šest godina biće raspoređena u pripadajuće stomatološke ambulante prema mjestu stanovanja i po upisnim područjima.

- Tako će, na primjer, OŠ “Branko Radičević” pripadati djeca sa Starčevice, iz Ade, Vrbanje, Debeljaka i Obilićeva - rekli su iz Doma zdravlja.

Objasnili su da će učenici nakon polaska u srednju školu i dalje pripadati istoj ambulanti, u koju su išli tokom osnovne škole.

- Na primjer, djeca koja su pripadala OŠ “Sveti Sava” do devetog razreda, nastaviće tamo da idu i kao srednjoškolci, bez obzira koju su srednju školu upisali - rekli su iz Doma zdravlja i dodali da će na taj način obezbijediti bolju dostupnost usluga dječije i preventivne stomatologije i djeci srednjoškolskog uzrasta.

Srednjoškolci su ranije nakon završetka osnovne škole zubaru išli u ambulante na poliklinici. 

- Pokazalo se da je taj sistem loš zbog stvaranja velikih gužvi, te miješanja djece i odraslih. Specijalisti ortopedije vilica biće raspoređeni za rad na poliklinici, ali će obavljati sistematske preglede djece u školama i u školskim ambulantama sa posebnim osvrtom na djecu uzrasta od 12 do 18 godina - istakli su iz Doma zdravlja.

Naglasili su da novom organizacijom rada žele da bude obuhvaćeno što više djece, a planiraju i da prošire mrežu školskih stomatoloških ambulanti.

Specijalisti ortopedije vilica biće raspoređeni za rad na poliklinici, s tim da će obavljati sistematske preglede djece u školama i u školskim ambulantama sa posebnim osvrtom na djecu uzrasta od 12 do 18 godina kako bi se na vrijeme identifikovale ortodontske anomalije.

Statistički podaci pokazuju da samo 23,45 odsto šestogodišnjaka ima zdrave zube. Karijes mliječne denticije ima 76,54 odsto mališana, dok polovina ima karijes ranog djetinjstva što znači da je broj oboljelih mliječnih zuba veći od pet.

Majka dva dječaka Brankica Panić kazala je da su do sada bile velike gužve u stomatološkim ambulantama u Domu zdravlja.

- Nadam se da će ovim izmjenama smanjiti vrijeme provedeno u čekaonicama - rekla je Panićeva.
 

Raspored

Iz Doma zdravlja su istakli da pružaju usluge dječije i preventivne stomatologije u osam školskih stomatoloških ambulanti.

- To su osnovne škole “Branko Radičević”, “Ivo Andrić”, “Sveti Sava”, “Borisav Stanković”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Desanka Maksimović” i “Vuk Karadžić”. Učenici iz 26 osnovnih škola na području grada raspoređeni su u ovim školskim stomatološkim ambulantama - rekli su iz Dom zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana