Zbog čašice više dižu ruku na srodnike

Vesna Popović
Zbog čašice više dižu ruku na srodnike

Banjaluka - Za devet mjeseci 2015. godine Centar javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka registrovao je 169 slučajeva nasilja u porodici u kojima je bilo 198 žrtva. Kao nasilnici i dalje prednjače muškarci, kojih je bilo 177 od 191 zabilježenog izvršioca, dok su kao žrtve najbrojnije žene - 134.

Navedeno je to u informaciji koja će biti prezentovana odbornicima Skupštine grada na sjednici 27. oktobra.

Pijanstvo ili alkoholizam kao bolest predstavlja glavni uzrok napada na članove porodice.

Prema podacima CJB Banjaluka, u izvještajnom periodu pokrenuta su 134 prekršajna postupka, ali nije bilo izricanja hitnih zaštitnih mjera za žrtve kao ni u 2014. godini.

Lani je na području grada zabilježeno 313 žrtava nasilja u porodici, a od 280 izvršilaca, 231 su bili muškarci, a 49 žene. Protiv nasilnika je pokrenuto 235 prekršajnih postupaka.

Prema navodima CJB-a, analiza starosne strukture je pokazala da su prošle, ali i u ovoj godini nasilnici i žrtve u najvećem broju slučajeva bili starosti od 31 do 40 godina.

Direktor Centra za socijalni rad Vera Sladojević izjavila je da analiza polne strukture nasilnika na prvo mjesto stavlja muškarce.

- Od 2010. do kraja jula ove godine registrovana su 1.362 slučaja nasilja u porodici, od kojih se nasilje u 127 slučajeva ponovilo. Nasilje nad srodnicima počinilo je 1.235 osoba, od kojih su 1.131 bili muškarci, a 104 žene - rekla je Sladojevićeva.

Navela je da među ženama žrtvama prednjače supruge i vanbračne supruge što, kako dodaje, potvrđuje da je nasilje iz partnerskih zajednica i dalje najmasovnije.

- U zadnje vrijeme se pojavljuje i veliki procenat nasilja nad

bivšim suprugama, a iako statistika pokazuje da su muškarci žrtve u manjem broju slučajeva, ne treba ih zanemariti - rekla je Sladojevićeva.

Prema njenim riječima, povećan je broj muževa žrtava nasilja, ali je njihov broj mnogo veći pošto mnogi izbjegavaju da prijave ovu pojavu.

- Isti je slučaj i sa roditeljima žrtvama sopstvene djece. Razloga za to je mnogo, ali glavni leži u tradicionalnom

poimanju porodičnih odnosa gdje je i dalje sramota prijaviti ženu za nasilje, a kamoli sopstveno dijete - kazala je Sladojevićeva.

Rekla je da je u proteklih pet i po godina u sigurnu kuću smješteno 98 žrtava od kojih su više od pola bila djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana