Završena vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka: Prevoznici će dobiti subvencije od 1,2 miliona KM

Jelena Tanacković
Foto: Grad Banja Luka

BANjALUKA - Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka završena u rekordnom roku. Odbornici su usvojili tačku o subvencijama javnog gradskog i prigradskog prevoza od 1,2 miliona KM, a gradonačelnik Draško Stanivuković je povukao prijedlog odluke o subvencijama troškova davaocima usluga u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na području Banjaluke od 500.000 KM.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da predlagač povukao tu tačku dnevnog reda.

- Svi odbornici su glasali o jednoj tački dnevnog reda, gdje su jednoglasno odlučili o prevozu - rekao je Ilić.

Istakao je da su tačke koje su skinute uglavnom političke teme o kojima se treba razgovarati.

- Nije bilo tačaka o investicijama u poslovnoj zoni u Ramićima, kao i izgradnji najvećeg gradskog parka - rekao je Ilić.

Naglasio je da je gradonačelnik u izlaganju na sjednici rekao da će pristupiti drugačijem dogovoru.

- Mi smo spremni da razliku plati grad Banjaluka, što neće riješiti problem prevoznika, ali će ugasiti požar u narednih mjesec dana, tako da ovo nije končano rješenje - rekao je Ilić, te dodao da poziva gradonačelnika i prevoznike da sjednu za sto i pregovaraju, a da lične hirove ostave kako ne bi ispaštali građani.

Gradonačelnik je rekao da su izvori prihoda smanjeni za četiri miliona KM zbog smanjivanja poreske stope poreza na nepokretnost.

- Činjenica je da se ne može razgovarati o investicijama. Ulazimo u apsurd da nakon 20 godina dobijete šansu da su investitori došli u Banjaluku i da to bude odbijeno. Oni su odbili četiri miliona KM koji će prodajom hale u Ramićima dati nova sredstva - rekao je Stanivuković.

Dodao je da je vrijeme da se da snažniji politički odgovor.

- Prijedloge odbijaju oni što ne mogu da urade 20 godina. SNSD-u smeta da to uradi gradonačelnik Banjaluke i time štete građanima - rekao je Stanivuković. Istakao je da je grad spreman da razgovara sa prevoznicima i da povećanje cijena preuzme na sebe.

- Smatram racionalnom odluku što nismo prihvatili povećanje od 0,40 KM i ponosan sam da je grad branio poskupljenja i imamo sada sredstva od 1,2 miliona KM koja će omogućiti da se nadoknadi šteta za mjesec ili dva - rekao je Stanivuković. On je naglasio je da besplatne karte koje su dobili srednjoškolci, studenti i penzioneri trajaće do kraja godine jer će ih grad platiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana