Završen sastanak o budžetu grada Banjaluka: Ili konsenzus ili privremeno finansiranje

Srna, Agencije
Završen sastanak o budžetu grada Banjaluka: Ili konsenzus ili privremeno finansiranje

BANjALUKA - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić rekao je da je njegov prijedlog da se ide na donošenje odluke o privremenom finansiranju ukoliko se ne pronađe konsenzus oko prijedloga gradskog budžeta za ovu godinu.

- Odluka koju bi usvojili o privremenom finansiranju samo bi, na neki način, prolongirala razgovore do jednog momenta kada budžet mora biti usvojen, a to je prva polovina ove godine i ovo je jedna od mogućnosti - rekao je Ilić novinarima u Banjaluci, prenijela je Srna.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, predsjednicima gradskih odbora, šefovima klubova i predstavnicima svih političkih subjekata u lokalnom parlamentu, Ilić je rekao da je druga mogućnost da se u ponedjeljak, 5. aprila, nastavi zasjedanje Skupštine grada Banjaluka.

On je izrazio nadu da će u ponedjeljak, 5. aprila, biti predložen dobar prijedlog budžeta i da će se o njemu diskutovati na sastanku u pauzama i nakon sjednice Skupštine grada Banjaluka.

- U pauzama i nakon održavanja ove sjednice ponovo ćemo održati sastanak u ovakvom sastavu da razgovaramo o novom prijedlogu budžeta grada Banjaluka, za kojeg se nadam da će ga pripremiti resorna odjeljenja Gradske uprave i nastojati da sadrži sve amandmane koje smo uložili - pojasnio je Ilić.

Ilić je rekao da je budžet finansijski dokument koji je važan za funkcionisanje Banjaluke i da sa tim ne treba licitirati, zbog čega je potrebno pronaći zajedničko rješenje.

- Svi zajedno moramo raditi na budžetu, kao i na svim drugim pitanjima koja su važna za funkcionisanje Banjaluke - istakao je Ilić.

Govoreći o pomoći ugostiteljima, Ilić je rekao da je njihov amandman išao u smjeru pomoći za Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske "Horeka", te da će se o pomoći drugim udruženjima razgovarati u narednom periodu.

On je dodao da postoji želja da se pomogne zdravstvenim radnicima, te da je iz tog razloga predložena jednokratna pomoć od 500 KM.

Ilić je rekao da su komunalne službe u Gradu Banjaluka nastavile sa odvozom smeća iz većih kontenjera ispred kuća i stambenih zgrada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je nakon sastanka da je kriza namjerno iscenirana i da se od Banjaluke traži nešto što nema.

On je dodao da posljednja tri dana "finansira gradske aktivnosti iz svog džepa".

- Meni je žao sve ovo gledati. Dok ovo pričam, to slušaju radnici koji nisu primili platu. Skupiću snagu i ići dalje - rekao je Stanivuković.

Istakao je da je nemoguće pripremiti novi budžet do ponedjeljka.

- Budžet smo pripremali tri mjeseca, a oni sad očekuju da za dva dana pripremimo novi - dodao je gradonačelnik.

Naglasio je da, „dok jedni traže rješenje, drugi nazdravljaju šampanjcem jer budžet nije usvojen“.

Stanivuković je dodao da svakome treba pomoći, ali da nije dobro da se Grad pretvori u jednokratnu pomoć.

- Mi smo Domu zdravlja pripremili 1.2 miliona i onda direktorica kaže da ne valja budžet, iako su dobila najviše do sada. Oni su očekivali da mi skinemo sredstva sa svega, da bi se isplatile jednokratne pomoći - kazao je Stanivuković i dodao da ne bi bilo sredstava u tom slučaju ni za kulturu, ni za sport ili bilo koje druge vrste pomoći.

Istakao je da je on za sistemska rješenja.

- Odbornici iz skupštinske većine imaju pravo na svoje amandmane i neka ih postave kako god misle da treba. Legitimno je pravo Skupštine grada Banjaluka da uzme sve te amandmane i da imamo budžet i da bar nešto krene teći - istakao je Stanivuković i dodao da će svako jednog dana odgovarati pred narodom.

Stanivuković tvrdi da se sada u budžetu grada Banjaluka prvi put traži nešto što se 20 godina nije tražilo, ističući da skupštinska većina to postavlja kao uslov za postizanje dogovora o prijedlogu gradskog budžeta za ovu godinu.

- Mi smo ponudili maksimalno što je moguće za prijedliog budžeta. Neko je to odbio i sada kaže – „Ponudite ponovo novi prijedlog budžeta“. Imate grad Banjaluku koji ne funkcioniše i javni prevoz pred kolapsom - rekao je Stanivuković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana