Zatvaraju oči na pomor mladice u Vrbasu

Katarina Šaponja
Zatvaraju oči na pomor mladice u Vrbasu

Ekstremno visoke temperature i nizak vodostaj uzrokovali su pomor ribe mladice u rijeci Vrbas, a kako bi se spriječila ekološka katastrofa neophodno je, kažu upućeni, preduzeti hitne mjere, između ostalog, privremeno zabraniti ribolov.

Na taj problem danima upozorava profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Banjaluci Davorin Bajić, koji je na potezu od Venecije mosta pa uzvodno primijetio pomor mladice, nekoliko velikih riba u roku od samo dva dana.

Prema njegovim riječima, problem jeste to što niko ne reaguje i iako je pokušao da skrene pažnju, pojedini su to, tvrdi, olako shvatili i čekaju da padne kiša i voda nadođe.

- Trebalo je odmah uzeti uzorke i uraditi obdukciju uginulih riba, jer nizak vodostaj, slab protok i smanjen nivo kiseonika dovode do bujanja organskih materija, odnosno širenja parazita. Jasno je da je bila velika suša. Vodostaj i protok na rijeci Vrbas je minimalan mjesecima. Temperatura vode je znatno viša u odnosu na prosjeke - kazao je Bajić.

Dodao je da je jasno i da sve to dovodi do izmjene ekoloških uslova, što posljedično može dovesti i do izumiranja mladice, kako u smislu izmjene ekoloških uslova tako i u smislu pojave i razvoja patogena koji napadaju mladicu.

- Sve ovo može se okarakterisati kao viša sila. Tu ne bi bilo ništa sporno da se reagovalo i ozbiljno pristupilo uočenom problemu. Nadležnom ribolovnom društvu predložio sam da zabrani ribolov, dok se uslovi na vodi ne poprave, s obzirom na to da je sezona počela početkom septembra. Međutim, niko ništa nije preduzeo. Ne znam da li je sličan pomor ribe skoro bio u rijeci Vrbas - istakao je Bajić, koji planira da se obrati i resornom ministarstvu i poljoprivrednoj inspekciji.

Uredbom o crvenoj listi zaštićenih vrsta flore i faune Republike Srpske, koju je donijela Vlada RS 18. decembra 2012. godine mladica je, podsjetio je on, uvrštena na crvenu listu zaštićenih vrsta.

- Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN) mladica je na osnovu stepena ugroženosti obilježena kao “endangered” (EN), što znači da je vrsta ozbiljno ugrožena i da se suočava sa veoma visokim rizikom od izumiranja u bliskoj budućnosti - objasnio je on.

Mladica predstavlja biser Vrbasa i ona bi, pored značaja sa ekološkog aspekta i aspekta biodiverziteta, mogla da ima i veliki ribolovno-turistički potencijal.

- Ribolovci putuju hiljade kilometara i plaćaju hiljade evra da love rođaka mladice, a kod nas se može ili bi se mogla loviti sa gradskih obala - kazao je Bajić.

Uginulu ribu primijetili su i brojni ribolovci i šetači koji su proteklih dana prolazili pored Vrbasa.

- U ponedjeljak sam šetao sa unukom koji je prišao vodi. Krenuo sam za njim, a u blizini obale ugledao sam dvije uginule ribe - kazao je Milan S.

Moralna obaveza

Davorin Bajić poručuje da bi mladica i Vrbas trebalo svima da budu veći cilj od sitnih ličnih interesa.

- Uočeni problem nije problem samo nas ribolovaca i ribarskog udruženja, problem je za cijelu društvenu zajednicu i buduće generacije, stoga osjećam moralnu obavezu da obavijestim javnost o uočenom problemu i pristupu njegovog ne/rješavanja - kazao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana