Zatražen izvještaj o Centru za socijalni rad

Vesna Popović
Zatražen izvještaj o Centru za socijalni rad

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić naredio je gradskoj administraciji da najkasnije do 5. jula pripremi poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad, nakon što je ova ustanova već mjesecima pod posebnom pažnjom javnosti zbog navoda o spornom usvajanju djece i optužbi za mobing na račun aktuelne direktorice Vere Sladojević.

Prema nezvaničnim informacijama u internom dokumentu, koji je naslovljen kao "naredba", Radojičić je od Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu tražio da pripremi taj dokument, da bi o njemu bilo raspravljano već na prvoj, narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Prema nalogu, neophodno je pripremiti dokument koji će sadržavati redovni izvještaj o radu Centra za prošlu godinu, ali i nalaze kontrole komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite iz februara i juna, te kontrole inspekcija rada, interne gradske revizije "i sva druga akta koji mogu biti od značaja za sagledavanje stanja u ustanovi".

Na prošloj sjednici Skupštine grada na zahtjev odbornika sa dnevnog reda je skinut izvještaj o radu ove ustanove, uz obrazloženje da ne mogu ocjenjivati rad Centra sve dok ne bude razjašnjena situacija u vezi sa medijskim napisima u takozvanom slučaju "Kanada", ali i brojne optužbe radnika na račun direktorice.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nije bilo moguće dobiti informacije o tome šta je komisija utvrdila u ovom centru.

- Postupak je završen i u skladu sa zakonskim propisima i  izvještaj o njemu dostavljen je nadležnim institucijama - kazali su u ovom ministarstvu.

Prema pojedinim medijima, u slučaju "Kanada" komisija je utvrdila da nema dokaza o podobnosti usvojitelja od nadležnih službi iz Kanade, da su stručni radnici imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima, da je prekršen Porodični zakon RS, jer djeca nisu imala staratelja punih šest mjeseci. Naveli su i da nije bilo dokaza da je zbrinjavanje djece razmatrano na sjednici stručnog vijeća Centra te da nisu provjeravani riziko faktori, s obzirom na to da su djeca promijenila životnu sredinu, jezik i kulturu. Jedan od propusta je i taj što postupak nepotpunog usvojenja nije vođen kao međunarodni, iako su usvojitelji državljani Kanade.

 Bez odgovora

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli da dobijemo komentar direktorice Centra za socijalni rada Vere Sladojević o situaciji u ovoj ustanovi. Nije odgovarala na telefonske pozive, jer je, kako saznajemo, trenutno na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana