Zasjedao Kolegijum Skupštine grada: Odbornici režu savjete, komisije i odbore

Vesna Popović
Zasjedao Kolegijum Skupštine grada: Odbornici režu savjete, komisije i odbore

Banjaluka - Kolegijum Skupštine grada juče je usaglasio stavove o izmjenama dijela Poslovnika o radu gradskog parlamenta i to bez prisustva predstavnika Kluba odbornika najbrojnije stranke SNSD-a.

Izmijenjeni poslovnik bi trebalo da se nađe pred odbornicima u januaru iduće godine.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da se već dvije godine političke partije u Skupštini grada bezuspješno pokušavaju dogovoriti o konačnom tekstu novog poslovnika.

- Dogovoreno je da se novim poslovnikom smanji broj radnih tijela. To znači da je planirano spajanje Komisije za mjesne zajednice i Komisije za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova u jednu kao i spajanje Komisije za privredu i Komisije za nauku i naučno-istraživačku djelatnost. Jedno radno tijelo bi trebalo da budu i Komisija za vjerska pitanja i Savjet za nacionalne manjine, a predviđeno je i stapanje Savjeta za socijalnu politiku i socijalnu zaštitu i Odbora za zdravstvo u jedan savjet - kazao je Balaban.

Naglasio da bi novim poslovnikom trebalo da bude uozbiljen rad radnih tijela.

- Ako u radnom tijelu za jedan dokument ne bude glasala većina članova ili budu uzdržani, onda taj dokument neće ići na Skupštinu grada - naveo je Balaban.

Kazao je da je promjenama planirano da aktuelni čas traje 45 minuta umjesto dosadašnjih 30 minuta.

- Predloženo je da se ograniči vrijeme za postavljanje pitanja i vrijeme za davanje odgovora. Do sada je odbornik imao tri minuta da postavi pitanja, a pet minuta je bilo predviđeno za odgovor. Ako se poslovnik prihvati, predviđeno je dva minuta za dva postavljena pitanja i tri minuta za odgovor. Novina je da bi nakon dobijenog odgovora odbornik imao pravo da da komentar na dobijeni odgovor koji bi najduže trajao tri minuta - rekao je Balaban.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević rekao je da diskusija u vezi sa izmjenama poslovnika nema smisla ako nisu svi prisutni.

- Kakva je korist da se mi dogovorimo ako nemamo mišljenje Kluba odbornika SNSD-a? Ako uputimo ovakve promjene poslovnika na Skupštinu grada, oni će je amandmanima samo "razbucati", tako da nećemo znati tačno kako će na kraju izgledati taj dokument - rekao je Šibarević.

Šef kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da zbog prethodno zakazanih obaveza u banjalučkoj bolnici nije mogao prisustvovati sastanku kolegijuma.

- Svoj izostanak na vrijeme sam najavio - rekao je Račić.

Ograničenje

Novim poslovnikom planirano je i vremensko ograničenje za odluke koje ne dobiju podršku Skupštine grada. Za razliku od trenutno važećeg poslovnika, ako jedan dokument ne dobije podršku odbornika, može biti ponovo stavljen na dnevni red sjednice gradskog parlamenta tek za tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana