Zaposlenje i gradnja gorući problemi u Banjaluci

Jasmina Perišić
Zaposlenje i gradnja gorući problemi u Banjaluci

Banjaluka - Otkazi, nezaposlenost i legalizacija objekata najčešći su problemi koje su juče iznijeli građani na redovnoj kafi sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem.

Prema riječima prvog čovjeka grada, neki od ovih problema biće riješeni, kao što je pitanje sanacije prostora pojedinih objekata, ali i zapošljavanja dvoje građana koji nisu postavljali nikakve uslove i traže bilo kakav posao.

- Veliki društveni problem je nezaposlenost mladih sa fakultetskim diplomama, koji mi godinama dolaze na ove sastanke, jer ne mogu stažirati i tako steći uslove za redovno zaposlenje. Skoro da nema deficitarnih kadrova i to je veliki problem društva - rekao je Gavranović.

Na pritužbe nekoliko građana da kupljene stanove ne mogu uknjižiti, ni raspolagati njima, Gavranović je istakao da je grad zabranio korišćenje nekoliko objekata za koje investitor nije izvršio tehnički prijem.

- Mi smo investitorima izdali odobrenje za gradnju, ali ih ne možemo natjerati da izvrše tehnički prijem. Jedini način da ih primoramo na to je da u skladu sa zakonom zabranimo korišćenje tih stanova dok ne bude izvršen tehnički prijem - kazao je Gavranović.

Naglasio je da ni pod kojim uslovima ne mogu izaći u susret onim građanima koji žele da grade bez građevinske dozvole.

- Bilo je i poplavljenih u Lazarevu, čiji su objekti srušeni, a nemaju odobrenja za građenje. Ne može se početi gradnja dok  ne bude riješeno pitanje zemljišta i papirologije. Trebalo je prvo nabaviti potrebnu dokumentaciju za građenje pa onda rušiti objekat i graditi novi.

Marina Čečar, koja se obratila gradonačelniku za pomoć pri legalizaciji stana, kaže da se sudi sa izvođačem radova.

- Prije devet godina sam, iako pripadam porodici poginulog borca, kupila stan koji sada ne mogu legalizovati, jer su izvođači promašili projekat. Zakazali su mi sastanak sa načelnikom nadležnog odjeljenja i zaista sam zadovoljna i hvala im. Izvođač je davno ugasio firmu i dalje ću voditi spor dok ne dobijem pravednu presudu - kazala je Čečareva. Da svaka kafa sa gradonačelnikom okupi sve veći broj građana sa sve više problema govori i činjenica da je ovaj put na sastanak došlo 32 Banjalučana, koji su imali priliku da ih gradonačelnik sasluša.

Spomenik 12 beba

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih Stanislav Brkić istakao je problem sanacije prostora u blizini spomenika koji simbolizuje stradanje 12 beba 1992. godine.

- U blizini spomenika je građeno, a investitor prostor oko spomenika nije doveo u prvobitno stanje - požalio se Brkić. Slobodan Gavranović je rekao da će investitorima poslati nalog da isprave propuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana