Zanatlije i programeri pod krovom Radničkog

Vesna Popović
Zanatlije i programeri pod krovom Radničkog

Banjaluka - Gradske vlasti su, za sada, odustale od ukidanja Radničkog univerziteta i ova ustanova će najvjerovatnije biti transformisana u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada.

Najavio je to gradonačelnik Igor Radojičić nakon jučerašnje sjednice Skupštine grada na kojoj odbornici nisu podržali izvještaj o radu ove ustanove za 2016. godinu. Rezultati glasanja, odnosno sedam glasova za i 15 uzdržanih su bili prilično iznenađujući s obzirom na to da je ova tačka dnevnog reda prošla bez rasprave.

- Radnički univerzitet je prevaziđena ustanova i njegovo ukidanje bi bilo predloženo da nije došlo do afere "Naš dom". To je bio osnovni razlog što nije bilo predloženo njegovo ukidanje - kazao je Radojičić.

Dodao je da su u toku razgovori u vezi sa transformacijom te ustanove u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

- To ne bi bilo mjesto za štampanje diploma, jer, nažalost, takvih ustanova ima po BiH, već za školovanje kadrova koji su potrebni tržištu rada, od obućara, bravara, zavarivača, te radnika u IT sektoru. To bi bila javna ustanova, ali još nije određeno kako bi bila finansirana - kazao je Radojičić i dodao da dogodine mora početi transformacija "Akvane".

Šef kluba odbornika SNSD-a Zoran Popović je rekao da su kod glasanja o izvještaju Radničkog bili uzdržani zbog rezultata unutrašnje kontrole koja je nedavno urađena u toj ustanovi. Nije želio da precizira šta je ustanovljeno, ali je naglasio da, dok god ti problemi ne budu riješeni, SNSD neće podržati izvještaj o radu te ustanove.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić je rekao da oni podržavaju rad institucija koje posluju pozitivno, ali i koncept gradonačelnika za transformaciju te ustanove.

- Cilj je da se stvore uslovi da oni koji žele da se prekvalifikuju to mogu da urade u gradu, a da ne moraju zbog toga ići u Široki Brijeg ili negdje drugdje - naveo je Bosančić.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac je navela da je izvještaj bio nepotpun i da postoji mnogo stvari koje se mogu poboljšati. Direktor Radničkog univerziteta Momčilo Šavija rekao je da ne razumije zašto se to desilo.

- Poslovali smo pozitivno i ispunili smo sve planove. Izvještaj je dobio pozitivnu ocjenu skupštinskih radnih tijela bez primjedbe i resornog odjeljenja. Ako su odbornici imali primjedbe ili im nešto nije bilo jasno, mogli su me pitati tokom rasprave, ali niko ništa nije rekao - kazao je Šavija koji smatra da se radi o političkoj odluci.

Odbornici su juče prihvatili i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta, te o kreditnoj zaduženosti grada za prvih pola godine, a Radojičić je naglasio da grad sve svoje obaveze plaća na vrijeme.

- Na dobrom smo putu da imamo održive javne finansije i imamo mogućnost da ulažemo novac u puteve, škole, vrtiće i sve ostalo - rekao je Radojičić i naveo da je u međuvremenu obezbijeđena donacija od 70.000 KM za opremanje jednog vrtića.

Novi direktor

Konkurs za izbor direktora Centra za socijalni rad je juče zatvoren, a Igor Radojičić je rekao da niko nije zacrtan za direktora te ustanove.

- Nadam se da ćemo imati više kvalitetnih kandidata. Ukoliko u ovom krugu to nije slučaj, moja sugestija će biti da se konkurs ponovi. Mali broj ljudi ispunjava tražene uslove, a oni koji to mogu i sa kojima sam razgovarao nisu zainteresovani za taj posao - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana