Začepljeni kanali doveli do izlivanja vode u Banjaluci

Vesna Popović
Začepljeni kanali doveli do izlivanja vode u Banjaluci

Banjaluka - Začepljeni odvodni kanali zbog nakupljanja odbačenog smeća doveli su do izlivanja vode van korita, izjavio je juče gradonačelnik Igor Radojičić, koji je obišao kritične tačke u gradu i uvjerio se da je situacija pod kontrolom.

Voda se povukla iz većine naselja koja su u utorak bila ugrožena zbog izlivanja oborinskih i podzemnih voda, kao i bujičnih potoka. Saobraćaj je normalizovan u Karanovcu i Debeljacima, gdje su prijepodne dijelovi puta bili pod vodom.

- Sve nadležne gradske službe su sve vrijeme bile na terenu, pratile stanje i pravovremeno reagovale u naseljima u kojima su evidentirani problemi - rekao je Radojičić.

Nivo vodostaja Vrbasa je juče bio u opadanju, a tome je pogodovao i prestanak padavina.

- U Dragočaju je trebalo intervenisati kod mosta preko istoimene rječice koji predstavlja usko grlo. Pored toga, probleme sa oborinskim vodama i klizištima evidentirali smo na više lokacija u Česmi, Karanovcu, Motikama i Debeljacima, gdje su gradske službe radile na saniranju štete i sprečavanju eventualnog pogoršanja situacije - rekao je Radojičić.

Šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je juče na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi da je primljen 61 poziv građana za intervencije kako bi bile otklonjene posljedice poplava.

- Voda ni u jednom slučaju nije prodrla u stambene dijelove objekata. Vatrogasci su ispumpali vodu iz škole u Mišinom Hanu i iz podruma jedne kuće - rekao je Ćućun.

V.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić naglasio je da su sva oštećenja na saobraćajnicama obilježena još od utorka kada je došlo do prvih problema.

- Više faktora uticalo je na izlivanje oborinskih voda iz kanala. Tokom zime veća količina abrazivnog materijala je posuta po saobraćajnicama kako bi bili obezbijeđeni uslovi za normalno kretanje vozila. Jedan dio tog materijala završio je u odvodima koji su ih napunili i zbog čega voda nije mogla proticati. Pored toga, obilaskom terena utvrdili smo da je na dosta kritičnih mjesta došlo do izlivanja vode zbog neodgovornih pojedinaca koji su bacali smeće i građevinski otpad u kanale - naveo je Sandić.

V.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar kazao je da je rijeka Dragočajka puna smeća, a u Motikama je granje, koje je ostavio neodgovorni pojedinac, napravilo prirodnu branu pa se voda izlila. 

Padavine

Mladen Ćućun je rekao da je za 24 časa u Banjaluci palo 67,3 litra kiše po metru kvadratnom.

- To je dovelo do povećanja nivoa vodotoka, pogotovo potoka i rječica. Vodostaj Vrbasa je u opadanju, u utorak u 22.30 vodostaj je bio 442 centimetra, a juče ujutru 362 - naveo je Ćućun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana