Zaboravljeni u oku kamere

Vesna Popović
Zaboravljeni u oku kamere

Banjaluka - Učenici tri odjeljenja završnih razreda Gimnazije upriličili su izložbu fotografija "Zaboravljeni" za koju kažu da predstavlja drugo lice grada.

Na fotografijama su predstavljeni njihovi sugrađani koje svakodnevno susreću u parkovima, na ulicama, na putu od škole do kuće, ali oni koje ne čeka topli obrok, mjesto gdje će prespavati, dovoljno vode da se okupaju.

U realizaciji ovog projekta učenicima je pomagala profesor filozofije i sociologije Jelena Došlov.

- Često nismo ni svjesni koliko osnovne stvari u životu, kao topao dom, uzimamo zdravo za gotovo. Nismo ni svjesni da veliki broj naših sugrađana to nema - objasnila je Došlov.

Prema njenim riječima, učenici su imali zadatak da na putu od kuće do škole kamerama mobilnih telefona zabilježe svakodnevicu i surovu realnost.

- U pitanju su trenuci koji bi se mogli nazvati potresnim, kada su se pitali zašto to mora biti tako. Veoma dugo volontiram i smatram da čovjek nije čovjek ako ne osjeti brigu za dobrobit zajednice i taj osjećaj nastojim da prenesem učenicima - precizirala je Došlov.

Dodala je da je u projektu učestvovalo 90 učenika, a izabrani radovi su pod simboličnim nazivom "Zaboravljeni" bili izloženi u galeriji UDAS.

- Izabrali smo 40 radova, ali zbog veličine galerije odlučili smo da izložimo 20 najupečatljivijih. Narednih dana u holu škole biće postavljeno svih 40 fotografija - kazala je Došlov.

Jedan od učesnika ovog projekta Luka Trivunović je rekao da su ove fotografije izraz iskrenog saosjećanja sa ljudima koji nemaju ono što on i njegovi vršnjaci imaju.

- Željeli smo da pokažemo da nisu zaboravljeni i da neko misli na njih. Znamo da postoje i svjesni smo da naše fotografije neće puno promijeniti u njihovim životima, ali bar ćemo im pokazati da znamo da su tu - naglasio je Trivunović.

Dodao je da, iako ove fotografija nisu velike rezolucije ili kompozicijski savršene, bitan je njihov sadržaj.

Njegova vršnjakinja Ivana Sandalj je rekla da se trudila da bude neprimjetna dok je fotografisala.

- Neko ko taj dan nije siguran da li će naći nešto da pojede njemu sigurno nije do fotografisanja - dodala je Sandalj.

Pomoć

Početkom sedmice ovi učenici su organizovali humanitarnu akciju pod nazivom "Naše srce kuca za vaše srce" u kojoj su sakupili 300 KM. Novac će biti uručen višečlanoj porodici u kojoj roditelji nisu zaposleni iz naselja Obilićevo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana