Za uređenje korita potoka i Vrbasa milion KM

V. P.
Za uređenje korita potoka i Vrbasa milion KM

Banjaluka - U uređenje korita potoka Podstranac i Jularac kao i izradu projekta za uređenje korita rijeke Vrbas, kojima bi trebalo da bude umanjen rizik od poplava, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Gradska uprava uložiće u narednom periodu oko milion KM.

Prema riječima v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara, nedavno su odobreni projekti koje je grad kandidovao prema UNDP-u.

- Prvi je uređenje korita potoka Podstranac i Jularac u koje će biti uloženo 400.000 dolara, a 30 odsto sredstava će  obezbijediti  grad. Pripremljena je tehnička dokumentacija na osnovu koje će UNDP raspisati tender za izvođenje radova - kazao je Bilčar.   

Istakao je da će uređenjem biti smanjen rizik od štete uzrokovane pojavom velikih padavina te izbjegnute katastrofalne posljedice koje su zadesile Banjaluku tokom poplava 2014. godine. Objasnio je da se drugi odnosi na izradu projektne dokumentacije za uređenje deset kilometara korita rijeke Vrbas sa obje strane korita.

- Ona će dati konkretna tehnička rješenja za uređenje vodnog režima, s ciljem smanjenja štetnog djelovanja velikih vodostaja. Omogućiće fazno uređenje obale, a osim zaštite od poplava, građanima će omogućiti prilaz na obale rijeke. UNDP će u potpunosti finansirati izradu te dokumentacije i to sa oko 300.000 KM - rekao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana