Za svako naselje po 100 sadnica

Vesna Popović
Za svako naselje po 100 sadnica

Banjaluka - Na zelenim javnim površinama u desetak naselja ove godine bi trebalo da bude posađeno oko hiljadu sadnica.

Sadnja je planirana u naseljima Sunce, Mjesec, Centar jedan i dva, Lazarevo jedna i dva, Nova Varoš, Obilićevo, Starčevica, Borik,  Đure Đakovića, Kočićev vijenac i Bulevar.  

Kako su pojasnili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja programom  zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu planirano je za izgradnju i rekonstrukciju zelenila 23.000 maraka.

- Ovim programom su takođe predviđena sredstva i za zanavljanje  suvih, polomljenih, odnosno uništenih sadnica. Formiranje novih drvoreda prati izgradnju saobraćajnica ili nekih drugih objekata u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom - pojasnili su u ovom odjeljenju.

Dodaju da je u toku prošle godine zasađeno 866 sadnica,  a polomljeno ili na drugi način uništeno 370 stabala.

- Prioritet sadnje je popuna drvoreda uz saobraćajnice u ulicama Kozarskoj, Skendera Kulenovića, Mladena Stojanovića, Olimpijskih pobjednika, Ivana Kukuljevića, Zdrave Korde, Jovana Dučića, Stepe Stepanovića, Milutina  Milankovića,  Knjaza Miloša, Ilije Garašanina,  Kralja Alfonsa,   Bulevar srpske vojske - kažu u Odjeljenju.

Podsjećaju da su popunjene sadnice u blokovskim naseljima na Starčevici, zatim u Boriku, Ante Jakića, Rosuljama te u užem centru grada kod spomenika banu Milosavljeviću.

Tehnički rukovodilac "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović je rekla da predstoji period obnove sadnica, travnjaka i cvijeća.

- Čekamo naloge iz gradske uprave, a bilo je govora da bi uskoro trebalo da počnu radovi - dodala je Bumbić-Damjanović.

Smrča

U  Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da je prošle godine u jesen  posađeno  108 četinara srebrnaste smrče u skladu sa Lokalnim ekološkim akcionim planom za grad Banja Luku (LEAP-om), a u cilju  kako dodaju smanjenja aerozagađenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana