Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 150.000 KM

Srna
Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 150.000 KM

BANjALUKA - Grad Banjaluka je u ovoj godini planirao 150.000 KM za podršku bračnim parovima sufinansiranjem vantjelesne oplodnje, a na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći stiglo je 60 zahtjeva.

Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje okončan je i u toku je razmatranje i bodovanje pristiglih zahtjeva, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, ukupno je stiglo 60 zahtjeva koje će komisija razmotriti i utvrditi rang-listu.

"Budžetom grada za 2024. godinu za ove namjene planirano je 150.000 KM, što je do sada najveći iznos otkad grad sufinansira troškove jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje", istakli su iz nadležnog odjeljenja.

Radi podrške pronatalitetnoj politici, naročito sa aspekta nepovoljnih demografskih tendencija, grad Banjaluka je 1. aprila raspisao konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje koji je trajao 90 dana.

Iz Gradske uprave naveli su da je grad novim pravilnikom proširio uslove konkursa kada je riječ o starosnoj dobi žene i vremenu trajanja konkursa, što je zasigurno i rezultiralo većim brojem prijavljenih nego prethodnih godina, dodavši da je prošle godine bilo 40 prijavljenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana