Za subvencije poslovnim subjektima u ovoj godini 1,5 miliona KM

Srna
Za subvencije poslovnim subjektima u ovoj godini 1,5 miliona KM

BANjALUKA - Grad Banjaluka izdvojiće ove godine oko 1,5 miliona KM podrške poslovnim subjektima na tom području kao podršku samozapošljavanju, povećanju produktivnosti, izvozu i starim zanatima, rečeno je Srni u Gradskoj upravi.

Ovlašteni potpisnik u banjalučkom Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić izjavila je Srni da je grad Banjaluka uveo novu liniju podsticaja za samostalne preduzetnike koji imaju do pet zaposlenih a bave se zanatskim i uslužnim djelatnostima kao što su obućari, sajdžije, krojačice, mesari, kozmetičarke, frizerke, te ostale djelatnosti koje u dosadašnjim programima podsticaja nisu imale priliku da ostvare pravo na subvenciju.

Simićeva je pojasnila da je Program dodjele subvencija poslovnim subjektima u gradu Banjaluka za 2023. godinu zasnovan na novom konceptu koji se primjenjuje od prošle godine, a kako je rekla, pozitivni rezultati govore da je promjena bila svrsishodna.

"Prepoznat je značaj turizma za razvoj Banjaluke i grad je opredijeljen da kroz svoje aktivnosti, mjere i podsticaje podrži razvoj ove privredne grane. S tim u vezi, osim podrške razvoju receptivnog turizma, koji je podržan i prošle godine, proširio je subvencije i na pružanje finansijske podrške razvoju sajamskog turizma, te širenju smještajnih kapaciteta u Banjaluci", rekla je Simićeva.

Programom dodjele subvencija, koji je usvojen na sjednici Skupštine grada u četvrtak, 16. februara, 675.000 KM predviđeno je za podršku samozapošljavanju, dok će 400.000 KM biti izdvojeno za podršku povećanju produktivnosti i izvozu.

Grad Banjaluka opredijelio se da i ove godine podrži stare i umjetničke zanate i domaću radinost u gradu u ukupnom iznosu od 40.000 KM, a po poslovnom subjektu planirano je izdvajanje od 2.000 KM.

U Program dodjele subvencija uključene su i subvencije samostalnim preduzetnicima koji imaju do pet zaposlenih u ukupnom iznosu od 200.000 KM, kao i subvencije za podršku turizmu u ukupnom iznosu od 165.000 KM.

Uz novčanu podršku grad Banjaluka obezbijediće i stručnu podršku, kako pri izradi projektnih prijedloga, tako i pri realizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana