Za slobodu dali i posljednju kap krvi

Jasmina Perišić
Za slobodu dali i posljednju kap krvi

Banjaluka - Krajina je u toku Narodno-oslobodilačke borbe dala 20 brigada i kada se sve sabere, imala je i najviše žrtava u toku Drugog svjetskog rata. Vodila nas je partizanska zakletva: "Borimo se do posljednje kapi krvi dok ne istjeramo sve i jednog neprijatelja iz naše zemlje".

Rekao je ovo juče, na obilježavanju 76 godina od ustanka protiv fašizma, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Rade Džajić.

Polaganju vijenaca na na Spomenik palim Krajišnicima u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941-1945. na Banj brdu prisustvovao je veliki broj zvaničnika i građana.

- Ustanak u Krajini podignut je 27. jula 1941. godine. Ponosni smo na svoje pripadnike Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, od kojih je oko 1.000 položilo živote za slobodu, a 21 je proglašen narodnim herojem. Banj brdo, s obzirom na istorijska zbivanja koja su se ovdje odigrala, zaslužuje da se dan ustanka obilježava i da podsjeća na slobodarska vremena - rekao je Džajić.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je izuzetnu važnost obilježavanja istorijskih datuma.

- Želimo da se podsjećamo na antifašističku tradiciju koju imaju ovi prostori i koju ima ovaj narod. To je dio globalne civilizacijske i humane borbe, nešto zbog čega treba da budemo ponosni. Treba da se ističemo u cijelom svijetu da smo učestvovali u narodno-oslobodilačkom pokretu i u borbi protiv fašizma. Treba da podsjetimo na postradale u ratu, kako na borce tako i na civile - rekao je Radojičić.

Naglasio je da je dužnost svih da obilježavaju ove i druge datume, da se sjete predaka, dignu glas protiv obnove fašističkih i ekstremističkih pokreta i ideologija.

- Banjaluka i Krajina imaju slobodarsku tradiciju, imaju čime da se ponose, o čemu da govore podignute glave i pravo da upozoravaju na izazove i zla današnjeg vremena - kazao je Radojičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je rekao da su borci Krajine, iako svjesni da su slabiji, ustali protiv najvećeg svjetskog zla - fašizma, te da je srpski narod najviše učestvovao u antifašističkoj borbi i dao najviše žrtava.

Delegacije

Vijence na Spomenik poginulim Krajišnicima u NOR-u na Banj brdu položili su izaslanik predsjednika RS, delegacije Vlade RS, grada Banjaluka i Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka, susjednih opština i Podgorice, zatim predstavnici Boračke organizacije RS, Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog RS puka, Jevrejske opštine Banjaluka, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana