Za pomoć poljoprivredi 1,8 miliona KM

Sara Bojanić
Za pomoć poljoprivredi 1,8 miliona KM

BANjALUKA - Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2022. godinu, a u tu svrhu izdvojeno je 1,8 miliona KM.

 

Kazali su to za “Glas Srpske” iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, te dodali da će konkurs biti otvoren do 26. septembra.

Cilj konkursa, kako navode, jeste unapređenje i jačanje poljoprivrede, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, te jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti.

- Novac će biti dodijeljen za nabavku sjemena i potrepština za povrtarsku proizvodnju, za nabavku sortnog sjemena žita, kukuruza, TDS-a i heljde, te za nabavku vještačkog đubriva i hemikalija za ratarsku proizvodnju - precizirali su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Planirano je da sredstva budu raspoređena za sufinansiranje voćarske proizvodnje, protivgradne zaštite, opreme za preradu u biljnoj proizvodnji, proizvodnju u zaštićenim prostorima i projekte RCDP.

- Sredstva će biti raspoređena za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, izgradnju objekata za uzgoj životinja, preradu u animalnoj proizvodnji, te za izgradnju objekata za proizvodnju gljiva, popravku korišćenih poljoprivrednih mašina, sufinansiranje troškova kontrole kvaliteta, brendiranje, deklarisanje i sertifikaciju organskih proizvoda za prodaju u Krajiškoj kući - rekli su iz Centra.

Kako su naglasili, pomoć će dobiti proizvođači mlijeka, pčelari, te proizvođači kornišona.

- Zainteresovani poljoprivrednici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), te u bazu podataka Centra, uz prebivalište - navode iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Udruženja moraju imati najmanje pet poljoprivrednih proizvođača registrovanih u APIF-u koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, koji ne smiju biti dužnici Centra, te se protiv njih ne smije voditi sudski postupak.

- Fizička lica moraju imati porodično poljoprivredno gazdinstvo registrovano na teritoriji Banjaluke - kazali su iz Centra.

Predsjednik Udruženja pčelara Banjaluka Damir Barašin kazao je za “Glas Srpske” da su ovi podsticaji značajna pomoć.

- Članovi našeg udruženja godinama koriste ove podsticaje. Oni su ranijih godina bili nešto veći, ali je svaka pomoć dobrodošla - kazao je Barašin, koji se pčelarstvom bavi više od deset godina.

Svi zainteresovani poljoprivrednici dodatne informacije mogu dobiti u prostorijama Centra za razvoj poljoprivrede i sela, te putem telefona 051/433-622, 051/433-639 i 051/433-621.

Oprema

Damir Barašin je pojasnio da pčelari imaju pravo da svake dvije godine podnose zahtjev za obnavljanje pčelarske opreme.

- Pomoću dodijeljenih sredstava veliki broj pčelara je obnovio staru i kupio novu pčelarsku opremu - pojasnio je Barašin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana