Za početak rad nedjeljom do 18 časova

Aleksandra Todorović
Za početak rad nedjeljom do 18 časova

BANjALUKA - San o neradnoj nedjelji ili bar o kraćem radnom danu za trgovce u Banjaluci uskoro bi trebalo da postane java, a za početak odnosila bi se isključivo na ovu branšu.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” gradonačelnik Draško Stanivuković te dodao da bi iz ove odluke bili izuzeti hoteli, restorani, kafići i drugi objekti koji su dio turističke ponude ili utiču na turističko tržište, ne precizirajući kad bi odluka mogla da stupi na snagu.

- Odluka je spremna, međutim, važno je napomenuti da ćemo imati tranzicioni period kako bi se svi trgovci mogli prilagoditi novonastaloj situaciji - naglasio je Stanivuković.

Dodao je da je on zagovornik ideje da nedjelja bude neradni dan, ali da ne bi trebalo da se ovakvi planovi donose ishitreno.

- Nedjelja bi tradicionalno trebalo da bude neradni dan, ali do ovakve odluke se dolazi u etapama kako bi se trgovci mogli prilagoditi novom načinu rada - kazao je Stanivuković.

Dodao je da je planirano da ovakav sistem rada bude primjenjiv i na ostale branše, prvenstveno benzinske pumpe, te da je fokus grada na podsticanju turizma i ugostiteljstva pa će iz plana za sada biti izostavljeni ugostiteljski objekti.

Prema riječima gradonačelnika, ide se u pravcu donošenja odluke o skraćivanju radnog vremena do 18 časova tokom probnog perioda od pola godine, a nakon toga da nedjelja u potpunosti bude neradni dan.

Naglasio je da bi, na osnovu analiza i primjera drugih gradova koji koriste ovaj princip, skraćenje radnog vremena trebalo da povoljnije utiče na produktivnost radne snage.

- Zagovornik sam očuvanja tradicionalnih vrijednosti kao što je porodica ili odlazak u crkvu nedjeljom. Smatram da će skraćivanje radnog vremena povoljno uticati na radnike i da se neće loše odraziti na ekonomiju - zaključio je Stanivuković.

Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske se protive toj ideji te navode da se pitanje rada nedjeljom mora rješavati na nivou čitave Srpske.

- Ovakva odluka loše će uticati na radnu snagu, na broj radnih mjesta, na promet robe kao i na cijene određenih proizvoda. Potrebno je voditi računa jer će ona uticati na navike građana koji zbog obaveza u nabavku idu uglavnom vikendom - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Sindikat

Iz Saveza sindikata RS ranije su rekli da je ideja o neradnoj nedjelji njihova.

- Savez opština i gradova je na našu inicijativu predložio lokalnim zajednicama da ukinu ili makar ograniče rad nedjeljom, što su Višegrad i Mrkonjić Grad već prihvatili. Sindikat od te ideje neće odustati, jer želimo da zaštitimo radnike, prije svega žene koje su u trgovini i uslužnim djelatnostima najbrojnije - rekao je ranije predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Goran Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana