Za Krst časni pliva 35 mladića

D. S.
Za Krst časni pliva 35 mladića

Banjaluka - Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva u utorak, 19. januara, proslavljaju Bogojavljenje, a ove godine za Krst časni u hladnoj vodi rijeke Vrbas plivaće 35 mladića.

Prema riječima sveštenika Eparhije banjalučke Zorana Pajkanovića, interesovanje mladića za plivanje za Krst časni i ove godine je bilo veliko. Prvi koji dopliva do krsta biće darovan zlatnikom, a ostali plivači prigodnim poklonima.

- Među ovih 35 plivača, koji će se boriti za Krst časni, je nekolicina novih mladića - rekao je Pajkanovića.

Dodao je će ovaj pravoslavni običaj budnim oko nadgledati i medicinska ekipa.

Bogojavljenska liturgija, koja će prethoditi plivanje za Krst časni, biće služena u svim hramovima na području grada.

Arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, koja će početi u devet časova, služiće njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem. Poslije liturgije, u 12 časova svi prisutni uputiće se zajedno sa bogojavljenskom litijom gradskim ulicama ka Gradskom mostu, odnosno mostu Patre, gdje će biti obavljeno vodoosveštanje sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst.

Zbog održavanja bogojavljenske liturgije tog dana biće obustavljen saobraćaj od 11 do 14 časova u dijelovima ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Marije Bursać, Bulevaru cara Dušana, Teodora Kolokotronisa, Isaije Mitrovića i Makarija Sokolovića, Slavka Rodića, Ljupka Račića, Braće i sestara Kapor i 22. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana