Za kredit EBRD-a nedostajala četiri glasa

Sara Bojanić
Za kredit EBRD-a nedostajala četiri glasa

BANjALUKA - Odbornici u Skupštini grada na jučerašnjem nastavku 13. sjednice gradskog parlamenta odbili su kreditno zaduženje od skoro 10 miliona KM, a koje je trebalo da bude uloženo u obnovu dotrajale toplovodne mreže u Banjaluci.

Za ovu tačku dnevnog reda glasalo je 12 odbornika, dok je 16 bilo uzdržano. Kreditor gradu je trebalo da bude Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je odbijanje odluke još jedan politički pucanj u Banjaluku. Podsjetio je da je proteklih dana skupštinska većina odbila investiciju u Ramiće, koja je mogla donijeti 300 novih radnih mjesta, ali i novi gradski park.

- Ovim posljednjim odbijanjem pokazali su da su protiv boljeg grijanja u Banjaluci. To znači da su zabranili investiciju od deset miliona KM ulaganja u obnovu toplovodne distributivne mreže kako bi građani imali bolje grijanje. Mi ne dajemo sredstva iz budžeta, nego garanciju jer je grad 49 odsto vlasnik “Eko toplana” i dužni smo da damo garanciju - rekao je gradonačelnik.

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je da nema razumnog objašnjenja zbog kojeg je došlo do odbijanje kreditnog zaduženja “Eko toplane”.

- Nećemo imati poboljšanje grijanja u narednoj sezoni, jer da bismo to postigli, rekonstrukciju mreže je potrebno izvršiti sad, van sezone grijanja - kazao je Kresojević.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić istakao je da je na ovoj sjednici oboreno kreditno zaduženje preduzeća “Eko toplane”, dok su sve ostale odluke dobile konsenzus.

- Skupštinska većina nije prihvatila zaduženje grada, jer problemi ovog preduzeća nisu predstavljeni dovoljno jasno - kazao je Ilić.

Naveo je da grad nema većinsko vlasništvo nad ovim preduzećem, ali da ne isključuje mogućnost da se o tome naknadno diskutuje.

- Mi ne odbijamo mogućnost da se o ovom kreditu ponovo razgovora, ali prije toga je potrebno da dođe do dogovora - kazao je Ilić.

Vanredna  sjednica

Kako je kazao Draško Stanivuković, ova investicija je značajna, jer prvi put nakon 50 godina postoji ulaganje i prilika za rješavanje distributivne toplovodne mreže.

- Pritisnuti smo da reagujemo. Pozivam one koji su odbili ovu tačku da sjednemo i razgovaramo pred održavanje vanredne sjednice, te da ovu tačku zajedno sa investicijama u Ramićima stavimo na to vanredno zasjedanje. Ukoliko nisu za to, lično ću pozvati građane na okupljanje - kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana