Za infrastrukturu grada Banjaluke 2,4 miliona manje nego lani

Vesna Popović
Za infrastrukturu grada Banjaluke 2,4 miliona manje nego lani

Banjaluka Za izgradnju novih puteva, vodovoda, kanalizacije, održavanja postojeće infrastrukture i čistoće grad je za ovu godinu planirao 26,6 miliona KM, što je za 2,4 miliona KM manje nego lani i taj novac nije dovoljan za realizaciju većih novih investicija.

Ovo je bila jedna od najznačajnijih tačaka koju su juče razmatrali odbornici Skupštine grada.

- Planirani novac nije dovoljan za bilo kakve nove značajnije investicije. Nastojali smo da pokrijemo zakonske obaveze koje grad ima kada je u pitanju održavanje saobraćajne infrastrukture - rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Istakao je da je jedna od značajnijih stavki za koju su i pored malih sredstava uspjeli obezbijediti 400.000 KM za nastavak izgradnje puta za Priječane.

- Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za sve projekte planirano je 250.000 KM. I to nije dovoljno s obzirom na potrebe na terenu - naveo je Sandić.

Pošto je najavljen rebalans ovogodišnjeg budžeta, Sandić se nada da će kroz njega dobiti dodatni novac koji će uložiti u infrastrukturu.

Na dnevnom redu bili su i izvještaj o nabavci mazuta i modalitetima restrukturiranja "Toplane", kao i prijedlog odluke o davanju ovlašćenja gradonačelniku Igoru Radojičiću za pregovore s ciljem obezbjeđivanja energenta.

- Trenutno ima dovoljno mazuta do kraja februara. "Toplana" ima dugoročni ugovor sa preduzećem "Higat" za nabavku mazuta i on se ne može raskinuti zbog specifičnih stavki na osnovu kojih je donesen. Ovo preduzeće s vremena na vrijeme neće da isporučuje gorivo, a ni ne odgovara na pozive. "Toplana" je pozajmljivala mazut od drugog dobavljača, jer bi inače grad ostao bez grijanja - rekao je Radojičić.

Odbornici su razmatrali odluku o donošenju regulacionog plana spomenika parkovske arhitekture Univerzitetski grad. Radojičić je rekao da se ovom odlukom određuje lokacija na kojoj Šumarski fakultet može graditi objekat.

Novi šef Kluba odbornika SNSD-a je Zoran Popović. On je na tom mjestu zamijenio Draška Ilića, koji je imenovan za prvog čovjeka Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske zauzeo je poziciju u odborničkoj klupi umjesto v. d. načelnice Odjeljenja za kulturu Natalije Trivić.

Bilčar

V.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da za vodovode i kanalizaciju na raspolaganju ima milion KM.

- Taj novac je 12 puta manji od visine prioriteta koje su mjesne zajednice uputile. Novac na raspolaganju će nam dozvoliti da odgovorimo na deset odsto zahtjeva građana - kazao je Bilčar i dodao da je trenutno u izradi tehnička dokumentacija za snabdijevanje vodom treće i četvrte zone Česme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana