Za 154 nova radna mjesta grad subvecioniše 800.000 KM

Vesna Popović
Za 154 nova radna mjesta grad subvecioniše 800.000 KM

Banjaluka - Otvaranje 154 nova radna mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima grad će subvencionisati sa 800.000 maraka.

Tim povodom gradonačelnik Slobodan Gavranović podijelio je u petak u Banskom dvoru ugovore za 109 aplikanata koji su ispunili uslove iz javnog poziva za zapošljavanje i samozapošljavanje.

- Podsticaje je dobilo 69 firmi koje će zaposliti 114 radnika. Među njima je i 21 pripravnik koji će prvi put dobiti šansu za zaposlenje. Za preostalih 40 kandidata obezbijeđeni su uslovi za samozapošljavanje, odnosno za pokretanje malog biznisa - rekao je Gavranović.

Istakao je da je od ukupno dodijeljene sume 595.000 KM namijenjeno za nova zapošljavanja, a 200.000 KM na projekte samozapošljavanja.

Prema njegovim riječima, Banjaluka je kroz ovaj vid podrške privredi od 2013. godine do danas zaposlila 444 radnika.

- To nije mnogo, ali je značajan iskorak, pogotovo u današnjem vremenu kada je teško doći do posla - rekao je Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za privredu grada Radenko Komljenović rekao je da iz godine u godinu raste broj zahtjeva privrednika i preduzetnika za subvencije.

- To je znak da je projekat uspješan i da u narednom periodu treba obezbijediti i više sredstava za njegovu realizaciju, pogotovo kada se uzme u obzir da obavezujemo naše privrednike da minimalno dvije godine imaju zaposlenog radnika za kojeg su dobili novac - kazao je Komljenović.

Istakao je da se ovim projektom najviše podržavaju proizvodne djelatnosti i stari zanati.

Vlasnik frizerskog salona "Kapeli" Radmila Banjac smatra da ovakvi podsticaji grada daju veliki doprinos malim preduzećima.

- Ovo je druga subvencija koju sam dobila od grada, prije dvije godine zaposlila sam tri pripravnika koji i danas rade u mom salonu. Ove godine zaposliću dva pripravnika i jednog obučenog frizera. Ovaj program pomoći nam dozvoljava da zaposlimo ljude koji su tek završili srednju školu i koji nemaju nikakvo iskustvo i pruža nam priliku da ih obučimo - dodala je Banjac.

Vlasnik štamparije "Grafiks" Zlatan Tatić izjavio je da će kroz ove subvencije zaposliti tri radnika.

- Svaka pomoć je dobrodošla, pogotovo u ovim kriznim vremenima jer će nam omogućiti da se još više razvijamo - rekao je Tatić.

Isplata

Grad za novo zapošljavanje isplaćuje 50 odsto novca po potpisivanju ugovora. Poslije šest mjeseci i provjere da li se poštuju odredbe ugovora biće isplaćeno još 20, a preostalih 30 odsto po navršetku 12 mjeseci. Kada je riječ o samozapošljavanju, oni kojima je odobrena subvencija u startu će dobiti 60 odsto novca, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana