Vunene čarape glavu čuvaju

Dragiša Popović, Sanja Radulović
Vunene čarape glavu čuvaju

BANjALUKA - Sa iglom i pletivom u rukama, koje je ujedno i njihovo najjače oružje, bake svoje proizvode prodaju u blizini banjalučke “Tržnice”, a na tezgama dominiraju priglavci, vunene čarape, prsluci i džemperi.

I dok uz vještine pletenje druguju i više od pola vijeka pa prodaju sve što ispletu sa deset prstiju, s druge strane to je i mjesto gdje u vremenu teške materijalne situacije dopune kućni budžet.

Više od šest decenija baka Stanojka Peulić druguje uz igle. Svoje slobodno vrijeme kao djevojčica provodila je igrajući se sa pletivima, koje je kasnije postalo i njena strast.

Dok je bila zaposlena, priča za “Glas Srpske”, nije mogla da se posveti štrikanju, ali odlaskom u penziju pronašla je pregršt slobodnog vremena, a umijeće pretvorila u lijepu zaradu.

- Pletem od djetinjstva. Sada kada sam otišla u penziju ponovo sam počela plesti, dobro dođe za kućni budžet, penzije su loše - rekla je Stanojka.

Njene tezge obiluju raznim odjevnim predmetima, koji odišu toplinom doma i nostalgično vraćaju u neka prošla vremena.

- Priglavci se kreću od deset do 15 maraka, čarape su malo skuplje. Nisam u vremenu ovih velikih poskupljenja nešto previše digla cijene, samo ono što sam morala da ne idem u minus - veli Stanojka.

Ponuda je raznovrsna, a kako kaže baka, za svakog ima ponešto.

- Sve generacije kupuju naše proizvode, jer je zima na pragu, a uz njih je lakše prebroditi hladne dane, jer čarape čuvaju glavu. Kupuju deke i bake unucima, a desi se i da djevojka kupi momku ili obratno, a kad vidim da je ljubav prava, onda može i jeftinije - kaže Stanojka.

Raduje je što i dalje ima kupaca te da njene tezge ne posjećuju samo domaći kupci.

- Štrikamo od domaće vune, ali ima i sintetike. Neko ne podnosi vunu, traži mekše, neko traži baš vunu, sve zavisi od čovjeka do čovjeka. Dođe i sa strane dosta ljudi, tu su turisti iz Slovenije i Njemačke, ali i veliki broj naših ljudi koji žive u dijaspori - dodaje ona.

Naglašava da su trud, zalaganje, ali i iskustvo, neophodni da bi došli do kvalitetnog gotovog proizvoda.

- Strpljenje je ključ za dobre priglavke ili čarape. Sve se može ispraviti - priča ova starica.

Do Stanojkine tezge raznovrsnu ponudu izložila je još jedna penzionerka, koja kaže da njena ljubav ka pletivu dotira još od prvog razreda osnovne škole.

- Čarape pletem u slobodno vrijeme, kad se to radi, ne gleda se na sat. Ručni rad se radi od srca, a najvažnije je iskustvo. Otac mi je donio igle prije olovke u ruku, što znači pletem čim sam prohodala. Pored čarapa i priglavaka sada prodajemo i kape i rukavice, jer je već hladno - rekla je ova baka, koja nije željela da joj navodimo ime.

Obje bake saglasne su u jednom da cijena nije nikada presudna te se uvijek mogu dogovoriti sa kupcima. Dodaju i da je najvažnije da svi imaju stvari koje nam čuvaju zdravlje, a to su proizvodi od vune.

Mlađe generacije

Stanojka Peulić naglašava da je važno i da nadolazeće generacije znaju da pletu, a takvih djevojaka je sve manje.

- Izlazi to iz mode, ali uz to često se omladina zaposli pa nije im ni nevolja. Uz to znam nekolike i mlade djevojke koje žive u selima oko Banjaluke koje znaju da pletu isto kao mi koje ovo radimo od djetinjstva - rekla je Peulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana