Vukčević: Subvencije privatnim vrtićima donijele poskupljenja i ucjenjivanja roditelja

G.S.
Foto: SP

BANjALUKA – Davanje subvencija privatnim vrtićima nikad nije ni bilo rješenje, nego samo korak ka privatizaciji predškolskog obrazovanja, koji je dao očekivane rezultate – nova poskupljenja i nova ucjenjivanja roditelja, poručio je odbornik SP u Skupštini grada Banjaluka Nikola Vukčević.

Reagujući na najnovija poskupljenja privatnih vrtića u Banjaluci, Vukčević je podsjetio da je zahvaljujući inicijativi socijalista započet projekat izgradnje vrtića Nataša 2 u Boriku, te da je jedino dugoročno i efikasno rješenje uravo izgradnja novih vrtića.

- Dešava se ono što su mnogi predvidjeli, a to je da će neodgovorni vlasnici privatnih vrtića neopravdanim poskupljenjima poništiti efekat subvencija. Isti slučaj bismo imali i da su subvencije 100% izjednačene, jer nema ni društvene odgovornosti, ni solidarnosti ni bilo kakve osjetljivosti prema roditeljima i djeci koje pojedini vlasnici tretiraju kao robu, a ne kao klijente, naveo je Vukčević.

- Zato smo od početka dosljedno protiv privatizacije predškolskog sektora i zato stalno ponavljamo da je jedini izlaz iz ovog problema gradnja novih vrtića. Banjaluka ima višedecenijski problem sa kapacitetima koji moramo da rješavamo, a subvencionisanje preduzetnika koji koriste ovaj problem da bi ucjenjivali roditelje predstavlja korak unazad za grad. Uvjeren sam da razgovorima i zajedničkim djelovanjem, bez politizacije, bespotrebnih sukoba i odlaganja, možemo sanirati trenutnu situaciju i nastaviti dugoročno rješavanje problema gradnjom novih kapaciteta, poručio je Vukčević.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana