Vrućine rasprodale klima-uređaje

Danijela Stokanić
Vrućine rasprodale klima-uređaje

Banjaluka - Tropske vrućine i temperature koje su se u prethodnih nekoliko dana penjale i preko 40. podioka na Celzijusovoj skali gotovo su utrostručile prodaju rashladnih uređaja u gradu.

Potvrdili su ovo prodavci klima-uređaja, naglašavajući da, po reakcijama kupaca, ovaj sistem za rashlađivanje više nije luksuz nego potreba. Ističu da mušterije češće pitaju kad uređaj najprije može biti postavljen nego koliko košta. Uprkos velikoj potražnji za ovim uređajima, prodavnice imaju dovoljno zaliha i mogu udovoljiti potrebama građana.

Rukovodilac jedne od poslovnica za prodaju bijele tehnike i rashladnih uređaja u gradu Saša Nikolić rekao je da "noć prodaje klimu, odnosno čim noći postanu tople i nemoguće za spavanje, nastaje pomama za rashladnim uređajima".

- Posljednjih dana prodaja klima-uređaja je drastično skočila. Prošlo je vrijeme kada su mušterije kupovale najjeftinija rashladna tijela. Pojedincima je važan dizajn, a svi ostali traže uređaj koji će im omogućiti rashladne prostorije na velikim vrućinama - kazao je Nikolić.

U jednom od preduzeća koja se bave prodajom, ugradnjom i servisiranjem klima-uređaja ističu da dnevno imaju i više od 100 poziva građana za servis, čišćenje i montažu klima-uređaja.

- Ne možemo stići da odgovorimo na sve pozive građana kad su u pitanju klime, toliko su tražene. Većina mušterija tek kad ugrije sjeti se da ima klimu koju treba pripremiti za sezonu - rekao je vlasnik ovog preduzeća Siniša Dostanić.

Prema riječima mnogih prodavaca, građani najčešće kupuju klima-uređaje takozvane "dvanaestice", koje su predviđene za rashlađivanje do 70 kvadratnih metara.

I dok trgovci zadovoljno trljaju ruke, mnogi građani se nerviraju jer im treba veza da bi im rashladni uređaj bio brzo ugrađen. Na ugradnju, kako kažu, čekaju i po nekoliko dana.

- Iako smo još prošlog ljeta odlučili da u toku zime kupimo klimu i da je na proljeće ugradimo, od toga nije bilo ništa. Kupili smo je početkom jula, ali su nam u prodavnici rekli da moramo da sačekamo desetak dana. Našli smo vezu! Majstori su došli poslije nekoliko dana - rekla je Nikolija Petrović.

Međutim, porasla je i potražnja za običnim ventilatorima. Samo u srijedu, kada je živa u termometru skočila i do 40 stepeni, prodato ih je i po nekoliko stotina.

- Za kupovinu ventilatora najčešće se odlučuju oni sa "plićim" džepom ili oni koji nemaju pretjeranu potrebu za ugradnjom klima-uređaja, recimo na vikendicama ili nekim drugim objektima - rekao prodavac Miloš Perić i dodao je da je najjeftiniji ventilator 20 maraka.

Zdravlje

Nečisti klima-uređaji i velike temperaturne razlike mogu da izazovu ozbiljne posljedice po zdravlje. Stručnjaci savjetuju da razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne smije biti veća od pet do sedam stepeni. Tegobe koje se javljaju prilikom udisanja klimatizovanog vazduha iz zapuštenog uređaja za rashlađivanje su nadraženost sluznice očiju, nosa i grla, osjećaj suvoće grla, kašalj, svrab, glavobolja i zamor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana