Vruć i mirisan kukuruz obožavaju sve generacije

Aleksandra Todorović
Vruć i mirisan kukuruz obožavaju sve generacije

U sparnim ljetnim večerima na žaru ispečen i u loncu kuvan kukuruz mirisom i zlatnom bojom mami prolaznike svih generacija, koji rado kupuju ovu tradicionalnu ukusnu i zdravu deliciju.

Omiljenu poslasticu redovno kupuje Banjalučanin Aleksandar P.

- Dok šetam sa djevojkom, uvijek svratim po kukuruz. Volimo ovu ljetnu poslasticu, mada ja više volim pečeni, a ona kuvani. Ipak, najukusniji je kad ga jedemo zajedno - kroz smijeh je rekao Aleksandar.

Prodavci su ove godine došli na svoje, jer je prodaja dobro krenula, nakon prošlogodišnje loše sezone, usljed komplikovane epidemiološke situacije.

Vlasnik štanda za uličnu prodaju kukuruza Goran Golić ispričao je za “Glas Srpske” da se već 25 bavi prodajom kukuruza iz sopstvenog uzgoja. Prolaznici i stalne mušterije već znaju da ga mogu naći u blizini Elektrotehničkog fakulteta.

Golić kaže da vrijedno radi i da je ovog ljeta pazar mnogo bolji nego lani.

- Mušterije već znaju da ih na našem štandu očekuje samo najbolji, neprskani kukuruz šećerac. Prodaja ide dobro, zadovoljan sam prodajom na dnevnom nivou. Najbolje priznanje za kvalitet proizvoda su osmijesi na licima zadovoljnih kupaca - rekao je Golić.

Istakao je da je ove godine sve poskupjelo, pa tako i kukuruz. Ova ljetna delicija prošle godine koštala je 1,5 KM, a ove godine klip kuvanog ili pečenog kukuruza prodaje se za dvije marke.

- Pandemija prouzrokovana virusom korona obilježila je i ovu i prošlu godinu, ali stvari se polako vraćaju u normalu. Trenutno je situacija drugačija i cijena je veća, jer je sve poskupjelo i godina dosta “kasni” - pojasnio je Golić.

Naglasio je da kukuruz lično proizvodi jer kupcima želi da ponudi zdrav i kvalitetan proizvod.

- Više od 25 godina se bavim ovim poslom, a posljednjih deset proizvodim kukuruz isključivo za ljudsku ishranu. Kukuruz nije prskan herbicidima, niti bilo kakvim hemijskim sredstvima i od najboljih je sorti - kazao je Golić.

Dodao je da se rijetko ko odluči na korak da lično proizvodi kukuruz, te da je on jedini samostalni proizvođač u gradu, a i šire.

Kaže da kroz ovaj dugi niz godina prodaje pamti samo pozitivna iskustva, te da vesela atmosfera i dobra hrana rastjeruju ljetnje vrućine.

Kako dodaje, dobar i ukusan kukuruz potrebno je peći između deset i 15 minuta, dok se kuvani u loncu krčka oko sat vremena.

- Dok pripremam kukuruz, vodim se motom “živi zdravo - jedi zdravo” - poručio je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana