Vrbanja: Otvorena stomatološka ambulanta u OŠ "Stanko Rakita"

J.Sa.
Vrbanja: Otvorena stomatološka ambulanta u OŠ "Stanko Rakita"

BANjALUKA - Ljepši osmijeh i zdravije zubiće od danas će imati mališani Osnovne škole (OŠ) "Stanko Rakita" koji su dobili stomatološku ambulantu.

Doktorica Jelena Klepić rekla je da je ovo deseta školska ambulanta na području grada.

- Školskim stomatološkim ambulantama pripada 33.000 djece, a u ovoj ambulanti moći će da se liječe djeca iz mjesnih zajednica Vrbanja, Zeleni vir, Česma i Ada - rekla je Klepićeva.

Kako kaže, radno vrijeme ambulante biće od 7.30 do 14.30 ponedjeljkom i utorkom, dok će srijedom radno vrijeme biti od 12.30 do 19.30 za odrasle pacijente.

- Cilj otvaranja školskih stomatoloških ambulanti je edukacija o pravilnom održavanju zuba i higijene usne duplje - pojasnila je Klepićeva.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović dodala je da je na inicijativu MZ Vrbanja ambulanta otvorena jer je ukazana potreba za istom.

- Dom zdravlja Banjaluka pokušava na sve načine da građanima obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu i da im sve bude dostupno - navela je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, osim što rade na proširenju školskih stomatoloških ambulanti, rade i na proširenju laboratorijskih ambulanti.

- U ovoj ambulanti će gravitirati oko 1.200 djece koja žive na navedenim MZ ali sva druga djeca do 18 godina - dodala je ona.

Zahvalnost na novoj školskoj ambulanti iskazao je i direktor OŠ "Stanko Rakita" Darko Branković.

- Drago mi je što će naši učenici imati sada sve u blizini škole u mjesta u kojem žive. Danas nas to čini snažnijima i zadovoljnijima- rekao je Branković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je velika čast biti dio otvaranja moderno opremljene školske stomatološke ambulante, te je dodao da je Grad mnogo toga uradio za ovu školu i naselje u prethodne dvije godine.

-Uradili smo obiman dio posla koji je bio potreban ovom naselju. Podsjećam vas da je Grad uložio stotinu hiljada KM u protekle dvije godine u ovu školu gdje se sada nalazimo, kako bi objekat imao izolaciju i stolariju. Uspjeli smo da obezbijedimo neophodna sredstva, iako je to bilo izuzetno izazovno. Kada pričamo o ovoj stomatološkoj ambulanti, uložili smo oko 30 hiljada KM, na molbu našeg Doma zdravlja, sa čijim rukovodstvom imamo odličnu saradnju, te smo nedavno zajedno otvorili potpuno novu ambulantu u naselju Dragočaj – poručio je gradonačelnik.

Dodao je i to da je više od pola miliona KM uloženo u vrtić koji je takođe izgrađen u Vrbanji.

-Pored toga, radili smo i javnu rasvjetu, legalizovali kuće i još mnogo toga, dakle, riječ je o izuzetno obimnom poslu. Sada smo otvorili i ovu ambulantu,  na zadovoljstvo svih, kako djece tako i roditelja. Nastavićemo posvećeno da radimo – dodao je gradonačelnik Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković takođe je izrazio veliko zadovoljstvo  što je škola dobila ambulantu, ali i zahvalnost Domu zdravlja Banjaluka, kao i direktorici Todorović i direktoru Brankoviću koji je ustupio prostor da se projekat realizuje. 

- Ovo je škola u kojoj sam završio svoje osnovno obrazovanje, tako da sam zbog djece koja danas sjede ovdje u đačkim klupama, zahvalan svim donatorima - rekao je Ninković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je Domu zdravlja Banjaluka i lokalnoj zajednici koji su pokrenuli inicijativu za otvaranje ambulante.

- Ideja o školskim ambulantama je krenula je prije šest  - rekao je Šeranić dodajući da Dom zdravlja Banjaluka predstavlja odličan model razvoja školske stomatologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana