Milešević: Vratiti spomen-ploču Nikoli Koljeviću na kuću Milanovića u Banjaluci

Srna
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA- Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Jasna Milešević smatra da je neophodno da se na zid obnovljene kuće Milanovića vrati spomen-ploču prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću.

Mileševićeva je navela da je ploča skinuta prilikom rekonstrukcije i da je, po saznanjima Zavoda, sačuvana u depou Gradske uprave Banjaluka.

Ona je istakla da je postavljanje spomen-ploče na kući u kojoj je rođena poznata ličnost legitimna praksa, kakva se primenjuje svugdje u svijetu.

"Kako je Koljević, pored svog političkog angažmana, ostavio značajan trag i u kulturnom i naučnom životu Jugoslavije tokom druge polovine 20. vijeka smatram da je postavljanje ploče opravdano", rekla je Mileševićeva Srni.

Ona je navela da je opšte poznata činjenica da je Nikola Koljević rođen u toj kući, u uglednoj porodici, čiji su članovi bili istaknute ličnosti društvenog i privrednog života.

"Njegova porodica je imala trgovinsku radnju u lokalu u prizemlju. Takođe, tu su nalazili bioskop `Edison` i prvi telegraf u Banjaluci, tako da bi bilo lijepo i takvom pločom obilježiti zgradu", smatra Mileševićeva.

Kada je riječ o samoj rekonstrukciji i poštovanju struke u smislu konzervacije i restauracije kuće Milanovića, Mileševićeva je rekla da su svi zahtjevi Zavoda ispoštovani.

"Izvođač radova se držao propisanih mjera, te koristio najkvalitetnije materijale, shodno projektnoj dokumentaciji. Isto se može i pogledati na fotografijama prije i poslije samog objekta. Dozvoljene su neke minimalne izmjene kako bi se prostor prilagodio namjeni i `živio` u kulturnom smislu", pojasnila je Mileševićeva.

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" prošle sedmice je saopštila da je sa nevjericom primila informaciju da je sa zida obnovljene kuće Milanovića u Banjaluci uklonjena spomen-ploča prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću i zatražila da se vrati na pređašnje mjesto, a počinioci ovog čina hitno pronađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana