Svečana akademija povodom jubileja: Tri decenije magije "Vrapčića" (FOTO, VIDEO)

Jasmina Salopek
Tri decenije magije "Vrapčića"
Foto: Dražan Pozderović | Tri decenije magije "Vrapčića"

BANjALUKA – Rad Dječijeg hora „Vrapčići“ tokom protekle tri decenije obilježile su stotine koncerata u Republici Srpskoj, ali i zemljama regiona i Evrope. „Vrapčići“ su otpjevali oko 80 pjesama u različitim aranžmanima i muzičkim stilovima uz koje su  odrastali brojni mališani.

Naglašeno je to na svečanoj Akademiji koja je povodom jubileja „Vrapčića“ održana u Banjaluci, a na kojoj su učestvovali i sadašnji sastav, ali i nekadašnji članovi više generacija ovog hora, poznatog i prepoznatog i van Republike Srpske.

Oko 80 odsto djece koja su bila dio ove priče upisalo je muzičku školu, a neki od njih postali su poznati muzičari i umjetnici. Dirigent hora Branislav  Bane Đaković, prisjetio se nekih od najznačajnijih događaja hora.

– Ostali su zapaženi naši koncerti u Sava centru, Beogradskoj Areni, na trgu u Novom Sadu gdje nas je gledalo i slušalo više od 20 hiljada ljudi, ali i nastupi u Grčkoj, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama - rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, kroz hor je prošlo 2.150 djece, a svo vrijeme promovišu samo dječiju muziku i stvaralaštvo.

-Obilježavamo veliki jubilej i želim da se zahvalim svim kompozitorima koji su sve vrijeme radili sa nama i bili uz nas - naveo je Đaković i dodao da posebno zahvaljuje Ministarstvu prosvjete i kulture koje je uvijek podržavalo njihove projekte.

-Zahvaljujemo se i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva bIH Željki Cvijanović, gradu Banjaluka. Večeras ćemo napraviti jedan kolaž starih pjesama - naveo je Đaković.Svečana Akademija povodom velikog jubileja „Vrapčića“ počela je pjesmom „Isidora“, a provukle su se i pjesme „Tike, tike, tačke“, te „12 godina“.

Đaković je posebnu zahvalnost iskazao i medijskim kućama koje godinama prate njihov rad, a među njima su „Glas Srpske“, ATV i RTRS, ali i Dječijem pozorištu Repulike Srpske, banjalučkoj „Gimnaziji“, Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” i mnogim drugim. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je dugogodišnje postojanje ovog dječijeg hora značajno za čitavu Republiku Srpsku, jer je poznato da su Vrapčići veoma cijenjeni gdje god da se pojave.

-Zahvaljujem se svima koji rade sa najmlađom dječicom ovog divnog hora koji svoj raskošni talenat izgrađuju upravo kroz horsko pjevanje i muziku - rekla je Stojičićeva.

Kako je navela, Ministarstvo već duži niz godina podržava ovaj hora, ali i svaki drugi vid muzičke umjetnosti, koja obogaćuje sve uzraste.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo naglasila je da su Vrapčići jedan kultni brend grada i imaju punu podršku, ne samo za svoje aktivnosti već i za sve ideje kroz koje podržavaju i promovišu Banjaluku.

„Vrapčići“ će 27. decembra imati veliki rođendanski koncert u sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana