Vraćaju osmijeh na lice svim generacijama

Aleksandar Stojanović
Vraćaju osmijeh na lice svim generacijama

BANjALUKA - Studenti studijskog programa stomatologija na Medicinskom fakultetu u Banjaluci više od tri decenije u sklopu vježbi sprovode program besplatnih stomatoloških usluga, a nedavno su pokrenuli “Fejsbuk” i “Instagram” stranice pod nazivom “Stu_dent” kako bi za njihov rad čulo što više zainteresovanih.

Studenti veoma uspješno pružaju pacijentima sve usluge, od pregleda, liječenja karijesom zahvaćenih zuba, uklanjanja kamenca i mekih naslaga do fiksne i mobile protetike, te vađenja zuba.

Studentkinja pete godine Medicinskog fakulteta i jedna od praktikantkinja na ovom programu Nikolina Spasojević ističe da se sve usluge obavljaju u novoopremljenim prostorijama fakulteta u “Kampusu”, gdje su im na raspolaganju dvije sale sa stomatološkim stolicama i pratećom opremom potrebnom za rad.

- Vježbe koje uključuju rad sa pacijentima počinju na trećoj godini kada studenti već steknu predznanje i uspješno prođu obuku na fantomu. Uglavnom se radi o grupama, najčešće od pet do deset studenata, a svaki stručni predmet u kojem imamo vježbe prate naši asistenti, profesori i specijalizanti Dentalne klinike - kazala je Spasojevićeva.

Ovakav vid prakse studenti sprovode već 30 godina, ali i zbog skepticizma pacijenata i slabe medijske vidljivosti odziv je bio nešto slabiji, ali pojavljivanjem na internetu posljednjih godina situacija se poboljšava.

- Stranice na “Fejsbuku” i “Instagramu” pod nazivom “Stu_dent” pomogle su da se o nama pročuje, olakšalo nam je komunikaciju sa pacijentima i njihov broj u posljednje vrijeme raste. Svakodnevno objavljujemo različite sadržaje vezane za naš rad i samu oralnu higijenu sa ciljem podizanja svijesti o oralnom zdravlju - rekla je Spasojevićeva.

Među njihovim pacijentima ima osoba svih uzrasta, a, kako kažu studenti, najveći uspjeh su im zadovoljni korisnici usluga.

- Naši pacijenti su od najmlađih kojima je iznikao prvi zubić, do starijih generacija kojima najčešće vraćamo osmijeh na lice zahvaljujući protetskim nadoknadama. U svakom slučaju, sve što je potrebno za zdrav i lijep osmijeh je da odvojite malo vremena za druženje sa nama - zaključila je Spasojevićeva.

 

Praktična znanja

Novoopremljene ordinacije u sklopu programa, veći broj časova praktične nastave i program pružanja besplatnih usluga pokazuju su da se na Medicinskom fakultetu školuju najbolji stomatolozi.

- Dobro potkovana teorija zahtijeva još bolju praksu. Ovakva vrsta prakse mi mnogo znači kao budućem stomatologu, a vjerujem da se i kolege slažu sa mnom - rekla je studentkinja pete godine stomatologije Nikolina Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana