Vozači dodaju gas i decibele

Nevena Bunić
Vozači dodaju gas i decibele

Banjaluka - Najveći intenzitet buke na području grada od 79 decibela izmjeren je na kružnom toku gdje se spajaju zapadni tranzit, Karađorđeva ulica i Bulevar cara Dušana, a razlog za to je gust saobraćaj.

Tako vozači stiskanjem papučice gasa dodaju i broj decibela. Ovo su potvrdili u Institutu za zaštitu i ekologiju RS. Ističu da vrijednosti nivoa buke mjere na pet lokacija u gradu i to na prometnim raskrsnicama u Rosuljama, Boriku, Laušu i Obilićevu, kao i na parkingu u centru. 

- Mjerenja kažu da je u toku dana na kružnom toku kod bivšeg "Energomonta" na Laušu zabilježeno 79, 78,5 i 77,9 decibela dnevno, odnosno 71 i 71,9 decibela noću. Primjera radi, granične vrijednosti za ovakve lokacije su 60 decibela danju i 50 decibela noću - rekao je v.d. direktora Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić.

Dodaje da su kratkotrajna odstupanja zabilježena i na preostalim lokacijama.

- Poslije Lauša, najzvučnije je bilo u Obilićevu, pa centru, Rosuljama i na kraju u Boriku. Normalno je da i na drugim lokacijama sa frekventnim saobraćajem dolazi do povremenog povećanja vrijednosti. Nivo buke na mjernim lokacijama vezuje se za trgovačka, poslovna, stambena područja i mjesta uz saobraćajne koridore i skladišta bez teškog transporta - kazao je Ilić.

U Odjeljenju za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja kažu da zbog buke građani nemaju razloga za brigu.

- Postoje veća ili manja odstupanja u jačini buke, u zavisnosti od toga da li se mjeri dnevna ili noćna buka i u zavisnosti od lokacije. Budući da se radi o gradu koji ima dnevne i noćne aktivnosti, ima blagog povećanja, ali nije riječ o vrijednostima koje značajnije utiču na ljude - naveli su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić kaže da je bučno na ovoj lokaciji, ali da građani imaju i većih problema.

- U jutarnjim časovima je najgore. Kada prolazim ovuda, stvarno je mnogo da se čuju samo automobili. Na kružnom toku često prolaze i razne mašine i kamioni, koji su poprilično glasni - objasnio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana