Vodu uvelo 800 domaćinstava

Jasmina Perišić
Vodu uvelo 800 domaćinstava

Banjaluka - Na vodovodnu mrežu u protekloj godini priključilo se 800 domaćinstava.

Najviše priključaka bilo je u prigradskim naseljima Dragočaj, Priječani, Kuljani, Ramići, Šargovac i Debeljaci.

U preduzeću "Vodovod" ističu da su u saradnji sa gradom u proteklih nekoliko godina izgradili primarnu i sekundarnu mrežu, kao i rezervoare u naseljima i mjestima koja nisu imala pristup vodovodnoj mreži.

- Ovim smo omogućili uslove za individualno priključivanje  građana na gradsku mrežu. Zadovoljni smo odzivom građana koji su podnijeli zahtjev za izradu priključka. U prošloj godini samo u naselju Debeljaci podneseno je 117 zahtjeva za izradu priključka, od čega je izrađeno 79 priključaka, a 38 zahtjeva je u fazi rješavanja - rekli su u "Vodovodu".

Dodaju da nije bilo popusta na cijenu priključka te da ona i dalje iznosi od 600 do 800 KM.

- Mi smo u ovom slučaju omogućili plaćanje priključka u šest rata. Napominjemo da nakon uplaćene prve rate ekipe službe održavanja izlaze na teren i izvode priključak - kazali su u "Vodovodu".

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj Momčilo Gnjatović kaže da u naselju ima oko 300 domaćinstava koja treba da se priključe na novi vodovod i legalizuju svoju potrošnju.

- Radi se uglavnom o novoizgrađenim kućama i domaćinstvima koja do sada nisu plaćala vodu koju su trošila. Sada im je pao kamen sa srca jer ne moraju da razmišljaju da li će biti isključeni, napokon vrše legalizaciju priključaka, jer je bilo dosta neregistrovanih potrošača - rekao je Gnjatović.

Mještanka naselja Debeljaci Sanela Gojić, s druge strane, nije zadovoljna načinom na koji se vrši legalizacija potrošača u ovom naselju.

- Mene će priključak koštati 770 KM, a dodatnih 650 moram platiti izlijevanje šahta, kao i majstora, što će koštati više od 1.500 KM. Mještani mog naselja su do sada bili priključeni na različite javne česme, s tim da pojedinci nisu nikako plaćali vodu, dok su se neki sami priključivali, plaćali radove, kopali šahtove i plaćali vodu. Sada sve moramo iznova, i to bez ikakvog popusta - kazala je Gojićeva.*

Isključenja

U "Vodovodu" su rekli da su od juna protekle godine pojačali isključenje vode neplatišama.

- Prema našem iskustvu, kada intenzivnije isključujemo dužnike sa mreže, zabilježimo povećan broj potrošača koji izmiruju svoja dugovanja - kazali su u "Vodovodu".

Dodali su da su ukupna potraživanja "Vodovoda" na kraju novembra iznosila 7,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana